15 jaar cel voor dubbele moord in 1997 in Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag celstraffen van 15 jaar opgelegd aan de twee verdachten die hebben bekend in 1997 het bejaarde paar Henk Opentij (79) en Mary Run (73) te hebben gedood.

null Beeld anp
Beeld anp

De 34-jarige Melvin R. en de 35-jarige Miquel K. werden vorig jaar gearresteerd in deze geruchtmakende Amsterdamse cold case-zaak. Het Openbaar Ministerie had 20 jaar cel geëist voor doodslag in combinatie met inbraak.

R. en K. beschikten over de sleutels van de woning van Opentij in Amsterdam-Noord en wilden in november 1997 inbreken. Zij stuitten op Opentij en Run, die vervolgens met extreem geweld werden gedood. Pas na hernieuwd onderzoek kwamen zij in het vizier van de recherche, die hen vorig jaar arresteerde.

De rechtbank legde lagere straffen op dan de 20 jaar die het OM had geëist, die was gebaseerd op de maximum gevangenisstraf die in 1997 gold voor het misdrijf. De rechtbank koos voor strafverlaging omdat beide daders destijds slechts 19 jaar oud waren en omdat ze allebei na aanhouding spijt en berouw hebben getoond.

Klappen en messteken
De rechter houdt beide daders verantwoordelijk 'voor de gruwelijke wijze waarop zij twee vitale oudere mensen in hun eigen woning met klappen en messteken om het leven hebben gebracht'. De rechtbank oordeelde ook dat de daders 'onherstelbaar leed' aan de nabestaanden hebben toegebracht. 'Enkele van hen zijn enige tijd als verdachten aangemerkt. Zij hebben daardoor veel leed ondervonden en jaren in isolement geleefd, omdat de ware toedracht pas 15 jaar later werd ontdekt.'

Het OM zei na de uitspraak serieus na te denken over een hoger beroep. Persofficier Otto van der Bijl noemde de strafvermindering van 5 jaar een groot verschil. 'We verschillen met de rechtbank van mening over de hoogte van de straf. We gaan nog eens goed nadenken over de argumenten die de rechtbank aanvoert.'

Nabestaanden van de slachtoffers reageerden teleurgesteld op de uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden