15 duizend ruimterotsen mogelijk op botsingskoers met aarde

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de aarde wordt nu bedreigd door 15 duizend planetoïden.

Ronald Veldhuizen
null Beeld AFP
Beeld AFP

O hemel. Er dreigen al rampen genoeg op onze planeet, maar afgelopen week wees ruimtevaartorganisatie ESA op buitenaardse gevaren: volgens hun tellingen tuimelen zo'n 15 duizend ruimterotsen op een waarschijnlijke ramkoers met de aarde. Het ESA-persbericht werd gauw overgenomen door tal van media: AD, NU.nl en veel anderen wijdden er een berichtje aan.

Apocalyptisch nieuws doet het altijd goed, dus de vraag is of al dat ruimtepuin het daadwerkelijk op ons gemunt heeft. Het persbericht van ESA zelf wekt die suggestie in elk geval wel: '(...) het aantal planetoïden dat onze planeet bedreigt heeft een mijlpaal bereikt: 15.000 zijn er nu ontdekt.' Onheilspellend. Kijken we echter verder, dan valt op dat ESA - dat zelf overigens nauwelijks ruimterotsen ontdekt, maar vooral de gegevens erover herschikt - daar vergeet te melden dat het naast deze grote lijst een échte risicolijst bijhoudt. Verrassing: daarop staan slechts botskansrijke 559 planetoïden. Daarvan zijn de meeste zelfs te klein om schade te veroorzaken.

Dus die andere 14.555 rotsen zijn toch niet gevaarlijk? 'Nee, ze vormen de komende honderd jaar inderdaad geen risico,' bevestigt ESA's planetoïdenprojectleider Gerhard Drolshagen aan de telefoon. De bulk aan rotsen uit de mijlpaallijst geraken alleen enigszins in de buurt van de aarde, vertelt hij. Wat heet: binnen een afstand van 45 miljoen kilometer. 'Die komen meestal niet dichterbij dan een aantal keer onze afstand tot de maan', benadrukt ook planetoïdendeskundige Marco Langbroek, die er zelf zo'n vijftig heeft ontdekt.

Het bericht klopt dus niet. Strikt genomen dan tenminste, want zowel Langbroek en Drolshagen merken op dat veruit de meeste planetoïden die momenteel op een mogelijke ramkoers met de aarde rondvliegen, nog lang niet zijn gespot. In theorie zou de risicolijst dus toch kunnen aanzwellen tot 15 duizend mogelijke kandidaten; veel meer zelfs. Een geruststelling is dat de meest vernietigende planetoïden de huidige lijst al hebben gehaald, simpelweg omdat ze groot en dus makkelijk te zien zijn. Bovendien geldt dat de kans op een botsing marginaal blijft: een apocalyptische inslag kan altijd plaatsvinden, maar is superonwaarschijnlijk.

Oordeel

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden