15 duizend banen weg bij het Rijk

Tot 2018 verdwijnen bij het Rijk 15 duizend van de 150 duizend arbeidsplaatsen. Dat staat in de 'Hervormingsagenda Rijksdienst' die minister Stef Blok (Rijksdienst, VVD) gisteravond aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBERT GIEBELS

DEN HAAG - Samen met bezuinigingen op huisvesting, bedrijfsvoering en door efficiënter te werken moet de banenreductie tot 2018 in totaal 4,2 miljard euro aan besparingen opleveren. Zowel het Centraal Planbureau als de Algemene Rekenkamer is de laatste jaren uiterst kritisch geweest over de haalbaarheid van dergelijke bezuinigingen. Dat de besparingen 'zich gewoon voordoen', zoals Blok eerder zei, heeft de Rekenkamer getypeerd als 'wensdenken'.

Blok wil een kwart van de besparingen halen uit het verkleinen van het ambtenarenbestand. Hij heeft met de bonden afgesproken dat tot en met 2015 geen gedwongen ontslagen vallen onder ambtenaren.

Ambtenarenvakbond Abvakabo steunt Bloks poging het Rijk efficiënter te maken, maar zet grote vraagtekens bij de inkrimping van het personeelsbestand. Bestuurder Marco Ouwehand: 'Blok rekent zich rijk. Hij zegt zelf dat Nederland een van de efficiëntste en goedkoopste overheden ter wereld heeft. Blok wil ook een aantrekkelijke werkgever blijven die normale salarissen betaalt. Daar voldoet hij alvast niet aan.'

Om bij de wereldtop te blijven, moet het Rijk volgens Blok 'minder dan in het verleden verantwoordelijkheden van burgers overnemen', schrijft hij in een opiniestuk op volkskrant.nl. Blok ziet vooral besparingsmogelijkheden door meer rijksdiensten in één gebouw onder te brengen. Ook wil hij verschillende afdelingen die dezelfde taak hebben, bijvoorbeeld incasso, samenvoegen tot één ondersteunend bureau.

Of de banenreductie leidt tot minder uitgaven, is onzeker, blijkt uit een onderzoek van het FD. Op basis van gegevens van het salarisverwerkingsbedrijf van de overheid concludeert de krant dat ondanks een flinke daling van het aantal ambtenaren en de zogenoemde nullijn die sinds 2011 voor ambtenaren geldt, de totale loonsom van het Rijk gelijk is gebleven.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden