'15.000 agenten slaan fitheidstest over'

Een groot deel van de politieagenten in ons land legt de verplichte conditietest niet af. Het gaat om 15.000 van de 40.000 agenten die een wapen dragen en die sinds 2 jaar verplicht zijn om mee te doen. Dat meldt RTL Nieuws na eigen onderzoek.

Daarnaast zijn 3500 agenten gezakt voor de Fysieke Vaardigheidssporttoets. 22.000 agenten slaagden wel. Van degenen die verstek lieten gaan, deden 5.000 dat vanwege een blessure of andere gezondheidsklachten. De overige 10.000 kwamen niet opdagen.

In de test moeten de agenten tonen dat ze fit genoeg zijn voor hun werk. Ze dienen in een bepaalde tijd een parcours af te leggen dat symbool staat voor een achtervolging van een crimineel.

In een reactie zegt Jannine van den Berg van de leiding van de Nationale Politie in de uitzending dat 'het merendeel van de agenten fit genoeg is om op straat te kunnen werken.'

Vrouwen beter
Uit de testresultaten, die gaan over vorig jaar, blijkt verder dat vrouwelijke agenten het beter doen dan hun mannelijke collega's. Van de mannelijke deelnemers zakt 15 procent; bij de vrouwen is dat 10 procent. Agenten hebben vanaf hun 40e steeds meer moeite met hun conditie. De Landelijke Eenheid (voorheen KLPD), Zuid-Holland Zuid en Friesland presteren het slechtst. De agenten van het korps Noord-Holland Noord zijn het fitst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden