14e kippetje had leuk kunnen worden

Het 14e kippetje van Hany Abu-Assad, Met Antonie Kamerling, Thekla Reuten, Dirk Zeelenberg, Alice Reys. In veertien theaters, waaronder Calypso 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 en Metropole 3 Den Haag en Pathé 3 Rotterdam....

PETER VAN BUEREN

Het was een film om naar uit te zien, maar als Het 14e kippetje norm is voor wat ons aan Nederlandse film te wachten staat, past slechts een zucht.

Het debuut van Hany Abu-Assad ziet er op papier zo aardig uit. Zijn korte films hebben verwachtingen gewekt. Arnold Grunberg scheef het scenario, jonge acteurs als Antonie Kamerling, Thekla Reuten en Dirk Zeelenberg mengen zich met routiniers als Peer Mascini en Elsje de Wijn en de productie is verzorgd door IJswater, de jonge maatschappij die eerder zoveel terechte lof kreeg vanwege De Poolse bruid.

Het uitgangspunt is ook minstens bruikbaar. Er wordt een trouwfeest georganiseerd. waar de gasten lang moeten wachten op het aanstaande bruidspaar, dat niet weet waar het diner plaatsvindt. Gelegenheid genoeg voor bespiegelingen en verrassende ontwikkelingen en grappen.

Maar ja. Op enkele spitse opmerkingen na zijn de dialogen niet opwindend. De verwikkelingen zijn niet van dien aard dat ze een constante hilariteit ten gevolge hebben, potentiële kwaliteit en werklust van jonge acteurs en actrices vormen geen garantie voor een prikkelend spel. En de regisseur bleek niet in staat van het losse zand een kasteel te bakken.

Het schijnt toch waar te zijn, dat het maken van een komedie het moeilijkste is dat er bestaat. Maar niet getreurd: er zijn een paar moment waaruit je zou kunnen afleiden dat het een volgende keer wellicht een stuk beter gaat.

Peter van Bueren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden