Update

146 doden bij aanval van IS op Kobani

Bij de aanval van Islamitische Staat (IS) op de Syrische grensstad Kobani zijn tot nu toe zeker 146 doden gevallen. De strijders van IS proberen Kobani te heroveren op de Koerdische militie YPG. Het is het op een-na-grootste bloedbad dat IS tot nu toe heeft aangericht in Syrië, zo meldt Syrian Observatory for Human Rights, een instituut dat het conflict monitort.

Redactie
Een rookpluim boven Kobani, waar de gevechten tussen IS en Koerdische strijdkrachten zijn opgelaaid. Beeld epa
Een rookpluim boven Kobani, waar de gevechten tussen IS en Koerdische strijdkrachten zijn opgelaaid.Beeld epa

In de nacht van woensdag op donderdag opende de terreurgroep de aanval. De gevechten zijn nog altijd gaande en er zijn meerdere zelfmoordaanslagen gemeld. Activisten melden daarnaast dat IS bij een dorp nabij Kobani twintig Koerden, onder wie vrouwen en kinderen, heeft doodgeschoten.

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat IS de stad van drie kanten heeft aangevallen. Verschillende zelfmoordterroristen bliezen zich op. Om de stad ongezien binnen te komen droegen IS-strijders uniformen van Koerdische strijdkrachten en het Vrije Syrische Leger, dat aan de zijde van de Koerden vecht. Volgens de Arabische nieuwszender heeft IS 'meerdere delen van de stad ingenomen'. Tientallen mensen zijn op de vlucht geslagen.

De Syrische staatstelevisie en Koerdische media beweren dat IS-strijders de stad vanuit Turkije zijn binnengedrongen. Turkije heeft dit ontkend. Het lokale bestuur in de provincie Sanliurfa stelt in een verklaring dat de strijders Kobani via Jarablus zijn binnengekomen. Jarablus ligt ten westen van de stad, aan de Syrische zijde van de grens.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken doet de beschuldigingen af als 'leugens'. Hij zegt verder dat er 63 gewonden vanuit Kobani Turkije zijn binnengebracht. Twee daarvan, onder wie een kind, zijn gestorven.

Beeldverhaal

Een weer cirkelen er rookpluimen boven Kobani. Dit ging eraan vooraf (in beeld samengevat).

Gewonden uit Kobani arriveren in Turkije voor medische behandeling. Beeld reuters
Gewonden uit Kobani arriveren in Turkije voor medische behandeling.Beeld reuters

Belegering van vier maanden

Kobani, ook wel bekend als Ayn al-Arab, is sinds 2012 grotendeels in handen van de Koerdische militie YPG. Van september 2014 tot januari dit jaar belegerden de soennitische extremisten van IS de stad. Na hevige gevechten en luchtaanvallen uitgevoerd door de internationale coalitie wisten Koerdische strijdkrachten Kobani weer in handen te krijgen. De stad is nog altijd zwaar beschadigd en veel inwoners verblijven in Turkije.

Voor de Syrische burgeroorlog in 2011 losbarstte, had Kobani naar schatting 45.000 inwoners, de meesten Koerden, maar ook Arabieren en etnische Armeniërs en Turkmenen.

De Koerdische grensstad Kobani. De schade aan de huizen is groot na het vier maanden durende offensief vorig jaar. Beeld epa
De Koerdische grensstad Kobani. De schade aan de huizen is groot na het vier maanden durende offensief vorig jaar.Beeld epa

Tweede front in al-Hasakah

IS heeft niet alleen de aanval geopend op Kobani, maar ook op al-Hasakah, in het noordoosten van Syrië. De regio is opgedeeld in Koerdische en regeringsgebieden. De zittende milities worden sinds augustus vorig jaar bestookt door IS.

De huidige gevechten vinden plaats in de zuidelijke wijk al-Nashwa. Volgens IS hebben de regeringstroepen zich daar teruggetrokken. Ze zouden zich in het centrum van de stad hebben verschanst. Op videobeelden van vandaag is te zien dat mensen in groten getale proberen de stad te ontvluchten.

Ook in het zuiden van Syrië, in de omgeving van de stad Daraa, zijn hevige gevechten aan de gang. Rebellengroepen proberen in deze regio gebied te veroveren op de regeringstroepen van president Assad. De afgelopen maanden hebben ze daarbij flink wat terreinwinst geboekt. De operatie staat bekend onder de naam 'Zuidelijke Storm'. In de Jordaanse grensplaats Ramtha kwam vandaag een Jordaanse straatkoopman om het leven en raakten zeven mensen gewond doordat er een mortier vanuit Deraa op straat landde.

Koerdische strijders van de YPG tijdens een parade in Qamishli, in het noordoosten van Syrië. Beeld afp
Koerdische strijders van de YPG tijdens een parade in Qamishli, in het noordoosten van Syrië.Beeld afp
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Overwinningen op IS

Eerder deze week meldden Koerdische strijders meerdere overwinningen op IS. Ze veroverden in het noorden van Syrië een legerbasis die bekendstaat als Brigade 93. De Koerden trokken ook grote delen van Ein Eissa binnen, de laatste grote stad die op de weg naar Raqqa ligt, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat. Begin deze maand wisten Koerdische strijdkrachten IS al uit de Syrische grensplaats Tel Abyad te verdrijven.

Bij de Syrische burgeroorlog, die in maart 2011 begon, zijn naar schatting al meer dan 230 duizend doden gevallen. IS heeft ongeveer de helft van het land in handen.

undefined

Palmyra

In de historische woestijnstad Palmyra blies IS deze week twee tombes op. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de terreurgroep historisch erfgoed in de woestijnstad vernietigt. Eerder beloofden ze nog de eeuwenoude ruïnes met rust te laten. Lees hier om welke tombes het gaat.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden