145 duizend kilo goud afgevoerd naar Berlijn

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van woensdag 25 maart.

Benut verlofregelingen

Het SCP concludeert dat de combinatie van (intensieve) mantelzorg en werk leidt tot meer gezondheidsproblemen en een hoger ziekteverzuim onder mantelzorgers (Ten eerste, 24 maart). Werkgevers en werknemers betalen de prijs van de door de overheid nagestreefde participatie-samenleving, zo kopt daarom ook de Volkskrant.

Het onderzoek van het SCP is uitgevoerd in de periode tussen 2004 en 2012. Sinds 1 januari 2015 zijn de wettelijke mogelijkheden voor werknemers om hun arbeidsduur te wijzigen en (zorg)verlof op te nemen flink versoepeld. Met ingang van 1 juli 2015 worden deze mogelijkheden nogmaals verruimd.

Dan kan een werknemer bijvoorbeeld ook langdurend verlof opnemen om te zorgen voor een hulpbehoevende met wie hij 'een sociale relatie' heeft, zoals een familielid of een goede vriend. De werkgever mag zo'n verlofverzoek alleen weigeren vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen. Het zou goed zijn als deze voorzieningen meer aandacht zouden krijgen. Verlofregelingen worden onderbenut, omdat ze onbekend zijn.

Emma Bevers, advocaat, Den Haag

Verdwenen oorlogsgoud

Volgens prof. Eberhard Rondholtz hebben de Grieken 'een punt met hun eis tot Wiedergutmachung' voor de nazimisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog (Ten eerste, 23 maart). Niet alleen Griekenland, alle bezette landen hebben zwaar geleden onder het nazibewind. Het 'Landoorlog-reglement' dat in 1907 in Den Haag werd vastgesteld, bepaalde dat de onderhoudskosten van een bezettingsleger verhaald mogen worden op een bezet land. Dit gaf de Duitsers de vrije hand om naar willekeur afdrachten op te leggen. In Nederland werden de resterende goudvoorraad van De Nederlandsche Bank en alle gouden munten die de bevolking na een oproep in de zomer van 1940 had ingeleverd, afgevoerd naar Berlijn. Het ging in totaal om 145 duizend kilo goud. Het was bestemd voor het 'Vierjarenplan' van Hermann Göring (het Duitse bewapeningsprogramma), voor 'bezettingskosten buiten Nederland gemaakt' en voor de Duitse strijd aan het oostfront tegen de Sovjet-Unie.

Na de oorlog bleek de Reichsbank het grootste deel van het Nederlandse goud aan Zwitserland te hebben verkocht in ruil voor Zwitserse franken waarmee de Duitsers strategische grondstoffen voor de wapenindustrie konden kopen. In 2000 zag het tweede paarse kabinet stilzwijgend af van de claim op 62 duizend kilo Nederlands oorlogsgoud dat nog in Zwitserland lag. Vorig jaar bevestigde minister van Financiën Dijsselbloem in antwoord op Kamervragen van het CDA dat Nederland de zaak van het verdwenen oorlogsgoud (huidige waarde ruim 2 miljard euro) definitief liet rusten.

Roel Janssen, Den Haag

Kosten asielzoekers

Als door de politieke partijen wordt gesproken over asielzoekers wordt nagenoeg altijd de sociale en de sociaal-emotionele kant van de vluchtelingenstroom belicht. Zelden de financiële kant van het verhaal. In het interview met Malik Azmani in de Volkskrant van dinsdag 24 maart wordt het financiële aspect van de eerstejaarsopvang van de asielzoekers terloops genoemd. Het gaat om enorme bedragen.

Uit een Australisch onderzoek uit 2012 blijkt dat deze kosten in feite nog aanmerkelijk hoger liggen. Ik zou graag een beroep willen doen op de overige politieke partijen om in navolging van de VVD ook het financiële aspect te benoemen.

A.Sanders, Haarlem

Verhoging jeugdloon?

De FNV is een campagne begonnen voor de verhoging van het minimumjeugdloon (Ten eerste, 24 maart). Als werkende student begrijp ik de frustratie van jonge werknemers.Toch betwijfel ik of jongeren echt geholpen zouden zijn met de verhoging van het minimumjeugdloon. Jongeren hebben vaak weinig tot geen werkervaring en zijn daarnaast meestal ook nog eens minimaal opgeleid. Dat jongeren goedkoper zijn dan oudere werknemers maakt ze voor veel bedrijven toch aantrekkelijk. Vergeleken met andere eurolanden valt de jeugdwerkloosheid in Nederland juist mee.

Voorzichtigheid is daarom geboden als het gaat om de verhoging van het minimumjeugdloon. Wellicht moeten we het lagere loon van jongeren zien als een noodzakelijk offer in ruil voor ervaring. Wat is immers erger: geen werk of slecht betaald werk?

Stefanie Sprong, 21 jaar, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden