14.000 politiepistolen moeten worden gecontroleerd

Alle 14.000 politiepistolen van het type Walther P99Q NL moeten worden gecontroleerd omdat een bepaald onderdeel kan ontbreken. Dat heeft de Nederlandse Politiebond (NPB) bekendgemaakt. De bond 'wil de zaak niet groter maken dan hij is, maar wil wel een grondige evaluatie'.

Een pistool van het type Walther P99 Beeld Wikimedia Commons

Het mankement is maar bij één wapen gevonden. De kans dat een pistool hierdoor ongewild afgaat, zou zeer klein zijn.

Wat bij dat ene wapen ontbrak, is een zogenoemde trekkerstangopvangnok. Die zorgt er, met andere onderdelen, voor dat het pistool niet kan afgaan als het valt. Na de ontdekking is er - medio december - spoedoverleg geweest met de fabrikant. Die heeft verscherpte kwaliteitscontroles doorgevoerd, aldus de NPB. In februari komt er een nieuwe controle die checkt of het onderdeel aanwezig is. Tot die tijd moeten wapeninspecteurs van de politie alle wapens handmatig controleren op aanwezigheid van de opvangnok.

Spoedoverleg
Meteen nadat was gebleken dat bij een pistool deze nok ontbrak, is de directie van Walther naar Nederland gekomen voor spoedoverleg, aldus de NPB. 'De firma heeft hierop direct verscherpte kwaliteitscontroles doorgevoerd.'

De Nationale Politie meldt dat de 'valveiligheid' van de Walther P99Q-NL voor aanschaf 'op 36 verschillende manieren en ondergronden' is getest. Het wapen is sinds juli bij de politie in gebruik. Het vervangt de Walther P5 waarmee de politie sinds 1979 werkte. Het heeft jaren geduurd voordat de dienders een nieuw pistool kregen.

In eerste instantie was er een contract gesloten met fabrikant SIG-Sauer, maar uit testen bleek het wapen te onbetrouwbaar. Toen het ministerie daarna met de nummer twee van de aanbestedingsprocedure in zee wilde gaan, stapten twee wapenfabrikanten naar de rechter. Begin 2013 besloot de rechter dat de aanbestedingsprocedure opnieuw moest. Daaruit kwam de Walther P99Q als beste naar voren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden