13 miljoen inwoners Florida zonder stroom: schade geschat op 20 tot 40 miljard dollar

Zo'n dertien miljoen inwoners van Florida, tweederde van de bevolking, zitten zonder stroom nu Irma landinwaarts is getrokken. De staat verwacht dat het nog weken gaat duren voor de elektriciteit weer volledig is hersteld. Zo'n 180 duizend mensen zaten dinsdag nog in opvangcentra. Het dodental als gevolg van de monsterorkaan is opgelopen tot 38: drie in de VS en zeker 35 in de Cariben.

Een ondergelopen straat in Jacksonville. Foto AFP

Verzekeraar AIR Worldwide schat de totale verzekeringsschade in Florida op tussen de twintig en veertig miljard dollar, nu langzaam duidelijk wordt wat Irma heeft aangericht in de op twee na bevolkingsrijkste staat van de VS.

'Het is vernietigend geweest', aldus een geschokte gouverneur Rick Scott van Florida, nadat hij over de zwaar getroffen eilanden van de Florida Keys was gevlogen. 'Het was verschrikkelijk wat we hebben gezien. Het wordt een lange weg voor onze staat, in het bijzonder de Keys.'

Elk hoekje van Florida voelde de kracht van Irma, die nu is afgezwakt tot een tropische depressie. Het National Hurricane Center zei dinsdag dat Irma zich nu over het zuidwesten van Georgia richting Alabama verplaatst. De orkaan is inmiddels flink afgezwakt tot een tropische depressie met windsnelheden van 55 kilometer per uur, maar veroorzaakt nog altijd zware regenbuien.

In Georgia zitten anderhalf miljoen bewoners zonder stroom. In Florida proberen duizenden werknemers van de elektriciteitsbedrijven de stroom weer te herstellen. Ze worden echter gehinderd omdat veel gebieden nog altijd moeilijk bereikbaar zijn.

Ontruimd

Terwijl de staat de schade probeert op te maken en bewoners deels weer terug mogen naar hun huizen, is het nog onduidelijk hoe vernietigend Irma precies was op de eilanden van de Florida Keys. De verbindingen met het gebied, waar 80 duizend mensen wonen, liggen nog steeds plat en ook kan het amper bereikt worden.

Irma ging hier aan land toen het een categorie 4-orkaan was. De eilanden, die met elkaar zijn verbonden met 42 bruggen, werden tijdig ontruimd toen het er naar uitzag dat de orkaan hier flink zou toeslaan. De bruggen moeten nu eerst worden gecontroleerd op hun veiligheid voor ze kunnen worden vrijgegeven door de autoriteiten.

Het vliegdekschip USS Abraham Lincoln maakt zich op om hulp te verlenen aan de eilanden. Ook worden zo'n tienduizend inwoners geëvacueerd die het gebied niet hadden verlaten. Drinkwatervoorraden op de eilanden zijn niet bereikbaar en de brandstof raakt op. De drie lokale ziekenhuizen zijn gesloten. Irma raasde over de eilanden met een windsnelheid van 210 kilometer per uur.

Luchthaven weer open

Gouverneur Scott beschreef de vernietiging die hij zag vanuit de lucht: omgewaaide wooncaravans, aangespoelde boten en overstromingen. 'Hulp is onderweg', beloofden hulpverleners de bewoners op Facebook.

In het gebied rond Tampa en St. Petersburg, waar Irma maandag toesloeg, lijkt de schade niet zo groot als aanvankelijk werd gevreesd. Rond Naples en Fort Myers lijkt het ook mee te vallen. In Miami, dat onder andere getroffen werd door overstromingen, gaat de luchthaven vandaag deels weer open.

De schatting van verzekeraar AIR Worldwide over de totale verzekeringsschade in Florida, tussen de twintig en veertig miljard dollar, is minder dan de vijftig miljard dollar waarvan eerder werd uitgegaan. Als de orkaan miljoenenstad Miami en omgeving had getroffen, waar eind vorige week nog vanuit werd gegaan, zou de schade aanzienlijk zijn geweest: zo'n tweehonderd miljard dollar. Irma schoof echter naar het westen op, richting de westkust van Florida. De schade in Texas en Louisiana als gevolg van de orkaan Harvey wordt nu geschat op rond de 180 miljard dollar.

Meer over orkaan Irma

Stroom en storm gaan niet samen in VS: waarom waaien elektriciteitskabels keer op keer kapot?
Ruim 6 miljoen huizen en bedrijven zaten maandag zonder stroom in het gebied waar Irma heeft huisgehouden. Bij een orkaan wreekt zich dat het elektriciteitsnet grotendeels bovengronds hangt in de VS.

Dit is de verwoestende route van superorkaan Irma
Met volle kracht heeft orkaan Irma toegeslagen op Sint Maarten. De wind bereikte soms snelheden van meer dan 300 kilometer per uur. Inmiddels heeft de orkaan de Amerikaanse staat Florida bereikt. Bekijk hier de verwoestende route van Irma, en de bijbehorende verhalen.