12de presentator Zomergasten is Belg

De nieuwe presentator van het VPRO-programma Zomergasten, de twaalfde in rij, is de Vlaamse zanger en presentator Jan

En zijn naam is: Jan Leyers. De twaalfde presentator van Zomergasten is een 54-jarige Vlaming, bekend van het reisprogramma De weg naar het Avondland (Canvas), maar vooral van zijn hit The way to your heart (1988) met zijn band Soulsister.

Sinds Jelle Brandt Corstius twee weken geleden per tweet bekendmaakte dat hij was afgezwaaid, begon een gespeculeer dat niet onderdeed voor een pauselijk conclaaf. De namen Jeroen Pauw, Clairy Polak en Femke Halsema vielen, evenals Matthijs van Nieuwkerk, die de nieuwe presentator al jaren bekendmaakt in DWDD.

Niks van waar, zo bleek. Het chicste vakantiebaantje, zoals Van Nieuwkerk het in de uitzending noemde, gaat naar een voor veel Nederlanders volstrekt onbekende.

Leg je de profielen van vorige presentatoren naast dat van Leyers, dan is de keuze minder verrassend.

Ook voorgangers Van Dis en Brandt Corstius maakten reistelevisie. En net als voorganger Joost Zwagerman, maakte Leyers een boekenprogramma, Iets met Boeken (Canvas/ VPRO), samen met Leon Verdonschot.

Leyers presenteerde ook twee edities van Idool, de Vlaamse variant van Idols en heeft daarmee meer dan al zijn voorgangers affiniteit met het lichte genre. In DWDD zei Leyers zich te voelen alsof hij was opgeroepen voor het nationale elftal. Over de gasten, die al nagenoeg vast liggen, liet hij niets los, alleen dat hij 'excited' was over de 'line-up.'

Leijers. 'Het is alsof ik ben opgeroepen voor het nationale elftal.'

Joris Luyendijk

(2006-2007) Hij begon in de zomer dat hij doorbrak met zijn boek Het zijn net mensen. Hij was sympathiek en zachtaardig, soms op het kwetsbare af. Soms werkte het, zoals tijdens het onthullende gesprek dat hij had met tafeltennisster Bettine Vriesekoop. Vaak werkte het ook niet, vonden critici: Luyendijk was te afwachtend, hij had, zoals een een tv-recencent van Trouw schreef, 'een licence to kill, maar hield die angstvallig op zak.'

Peter van Ingen

(1988-1995) Hij was de personificatie van het toen nog nieuwe en experimentele programma Zomergasten en heeft de formule groot gemaakt. In de laatste seizoenen haalde hij zich regelmatig de irritatie van de televisiekijker op de hals, omdat hij soms van geen ophouden wist en, naar de mening van de toenmalige tv-recensenten, te veel psychologiseerde. Arrogant, vonden de cabaretiers van Jiskefet, die hem vilein parodieerden.

Adriaan van Dis

(1999-2002) Volgens velen de beste presentator in de geschiedenis van Zomergasten. Gelauwerd om zijn kalmte, klasse en uitstekend gastheerschap. Natuurlijk, hij was ook maniëristisch en geaffecteerd, zoals alleen Van Dis kan zijn. Meestal leidde dat tot prachtige televisie, zoals bij Mies Bouwman, soms tot uitzendingen die zo moeizaam waren dat ze om die reden legendarisch werden, zoals met Kader Abdolah.

Jelle Brandt Corstius

(2010-2011) Televisiekijkend Nederland had hem graag nog een jaartje of wat langer gehouden, maar Jelle Brandt Corstius zwaait af. Toen hij begon was hij 32, de jongste gastheer ooit. Onder recensenten liepen de meningen uiteen. Sommigen vonden hem prettig onbevangen, anderen alleen op zijn gemak bij leeftijdsgenoten en niet scherp genoeg voor ouderen.

Hanneke Groenteman

(1998) De eerste vrouwelijke presentator van Zomergasten. Gelauwerd vanwege haar jarenlange presentatie van De Plantage, ontving ze haar gasten onbevangen. Ze vroeg weinig naar het waarom, viel recensenten op. Bij kunstenaars werkte dat, bij politici minder. Ze was te dienstbaar, vonden sommigen, niet zo doortastend als haar voorgangers Van Ingen en Wim T. Schippers, vonden anderen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden