NieuwsBinnenlands Bestuur

126 wethouders sneuvelden in 2019 om politieke redenen

Vorig jaar zijn 126 van de 1.144 wethouders tijdelijk of definitief ten val gekomen om politieke redenen. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2019 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd.

Richard de Mos van Groep De Mos in Den Haag. Beeld ANP
Richard de Mos van Groep De Mos in Den Haag.Beeld ANP

In 2018 sneuvelden 46 wethouders om politieke redenen. In 2017 waren dat er 79. In 2016 lag het aantal ook hoog met 116 gevallen wethouders.

Daarnaast waren er vorig jaar 75 wethouders die om anderen redenen stopten. Daarbij ging het onder meer om benoemingen tot burgemeester of gedeputeerde of om een vertrek vanwege gezondheidsproblemen.

De belangrijkste reden voor het vertrek van wethouders om politieke redenen was het klappen van coalities. Dat gebeurde vorig jaar in 26 gemeenten. Als de belangrijkste verklaring voor het uiteenvallen van coalities noemt Binnenlands Bestuur de onwil en het onvermogen van de bestuurders om tot gezamenlijke afspraken te komen.

Een inhoudelijk conflict over het tempo van klimaatmaatregelen leidde tot een coalitiebreuk in Rijswijk. In Den Haag klapte de coalitie op de kwestie van integriteit. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar mogelijke vriendjespolitiek en corruptie van twee wethouders leidde tot het vertrek van Groep De Mos/Hart voor Den Haag uit de coalitie.

LEES MEER:

Het leed dat wethouder heet: hoe beschadigde gemeentebestuurders zichzelf weer in het gareel krijgen.

Richard de Mos, wethouder af, ging vorig jaar meteen per limousine op campagne.

In 2018 was de VVD de partij met de meeste en de ernstigste integriteitsaffaires, bleek uit de zevende Politieke Integriteitsindex met daarin het overzicht van alle politieke schandalen van 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden