125 miljoen, dat is de prijs van een anus

'Ik ga in beroep.' Neil Bantleman krijgt van de rechter een minuut om te overleggen wat hij zal gaan doen, maar heeft maar 10 seconden nodig. Hij staat op, loopt naar zijn advocaat Hotman Paris Hutapea, de twee mannen knikken even, en het besluit is geveld. Bantleman gaat zitten. Zijn korte, zakelijke mededeling wordt gevolgd door een oorverdovend gejuich van de volgepakte rechtszaal.

Leraar Neil Bantleman uit Canada, praat met zijn vrouw Tracy Bantleman. Beeld anp
Leraar Neil Bantleman uit Canada, praat met zijn vrouw Tracy Bantleman.Beeld anp

Veel mensen juichen en huilen tegelijk. Sommigen schreeuwen: 'We love you Neil! We love you.' Neil, die eigenlijk vrijgelaten had moeten worden, is zojuist veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. 'Ik ga in beroep' zijn Neil Bantleman's eerste woorden in de rechtszaal. Negen uur heeft de leerkracht van de 'Jakarta International School' (JIS) zwijgend zitten luisteren naar rechter Nur Aslam Bustaman.

Die leest met haar twee mederechters het honderden pagina's dikke dossier voor, voordat zij aan het uiteindelijke vonnis toekomt. Het woord 'anus' komt in dat dossier net zo vaak voor als 'penis'. Het zijn de twee sleutelwoorden van vandaag. Neil Bantleman en zijn collega Ferdi Tiong zijn aangeklaagd voor een reeks verkrachtingen, die volgens de twee zelf en hun aanhang in de zaal nooit zijn gebeurd.

Massa-verkracht

Neil en Ferdi werken op de JIS. De JIS is een van de meest prestigieuze internationale scholen van Zuidoost Azië. De schok was dan ook groot toen begin vorig jaar de moeder van een zesjarig jongetje een persconferentie belegde en bekendmaakte dat de kleine op uitgerekend deze school meerdere keren was verkracht. Twee andere jongetjes werden snel daarna door hun ouders naar voren geschoven, kort daarna weer gevolgd door een gigantische schadeclaim van 125 miljoen dollar. Hun steeds wisselende verhaal zou aanleiding worden voor een justitiële nachtmerrie, die donderdag met de veroordeling van Neil Bantleman een voorlopig hoogtepunt heeft bereikt.

De jongetjes wezen eerst zes schoonmakers aan die ze op de toiletten zouden hebben massa-verkracht. Vijf schoonmakers bekenden dat in het politiebureau, maar trokken die bekentenissen voor de rechtbank weer in. De rechter negeerde dat laatste en veroordeelde de vijf op grond van hun bekentenissen tot 7 en 8 jaar cel. Een zesde schoonmaker stierf onder verdachte omstandigheden in het politiebureau. Neil en Ferdi volgden. Neil werd door 'jongetje 1' aangewezen in een JIS-jaarboek.

Neil Bantleman in cel. Beeld anp
Neil Bantleman in cel.Beeld anp

Magische steen

De twee hebben nu zo'n 260 dagen in voorarrest gezeten, puur op basis van het verhaal van de drie kleine kinderen. Dat verhaal wordt donderdag door de rechter tientallen keren herhaald: de jongetjes zijn een kamer op de eerste verdieping in geloodsd, waar Neil ('mister Skeleton', 'Mister B') zegt dat ze stout zijn geweest. Hun broekje gaat naar beneden en dan wordt er een 'magische steen' gebruikt die hun billen ongevoelig maakt.

En dan worden zij verkracht. Het vonnis citeert ook de psychologen die verklaren dat de kinderen het verschil tussen goed en kwaad weten en consistent zijn in hun verhaal, en dus de waarheid spreken. Er bestaat dus geen twijfel dat de verkrachtingen en de magische steen en de kamer, die enkele keren van plaats verwisselt, echt zijn. Vindt ook de rechter, die de verklaringen van de psychologen sterk genoeg vindt om Bantleman naar de gevangenis te sturen. De anussen zelf vertellen echter een ander verhaal. Ondanks de 'tientallen verkrachtingen' kunnen artsen namelijk geen spoor van misbruik vinden in de anussen van de jongens. Er is geen enkel fysiek bewijs dat de kinderen de waarheid spreken.

null Beeld anp
Beeld anp

125 miljoen dollar

Er zijn wakes gehouden voor de twee leerkrachten, iedere dag bezochten mensen ze in hun cel, bij elke zitting waren ze, en als zij er niet zijn vind je ze op de Facebookpagina's waar ze steun zoeken bij elkaar. De 'JIS' leeft al maanden in een soort shock en die shock begint langzaam zijn weerslag te krijgen op de expatgemeenschap in het land. Wat met Neil en Ferdi en de schoonmakers gebeurt kan immers met iedereen gebeuren. Rechter Nur Aslam Bustaman wil Bantleman eigenlijk 15 jaar geven zegt zij, de maximale straf, 'omdat Neil Bantleman geen spijt heeft betuigd en nooit 'sorry' heeft gezegd voor de verkrachtingen'. Haar twee mederechters overrulen de keiharde Nur Aslam en maken er 10 jaar van. Er was 12 jaar tegen hem geëist. Bij het woord 'limabelas' ('15') gaat er een schokgolf door de zaal. Vrouwen beginnen zachtjes te huilen, iedereen valt stil. Als blijkt dat het er 'maar' 10 zijn klinkt er geen opluchting: ook dat is vreselijk.

Als de rechter klaar is, grijpt Hotman Paris de kans om zijn hart te luchten: 'Een van de moeders wil 125 miljoen dollar. Dat is de prijs van een anus. Het gaat alleen maar om geld.' Hoe kan Neil worden veroordeeld, met al dat ontlastende bewijs? 'Omdat dit Indonesië is! In dit land kan alles gebeuren, man. Er zijn geen getuigen, geen bewijzen, het is totale flauwekul.' Als de advocaat is uitgeraasd kan ook Neil nog iets zeggen voordat hij door bewakers naar zijn cel wordt afgevoerd: 'Vandaag was een complete justitiële miskraam. Wij gaan door met vechten tot de waarheid uitkomt.' Nog één keer juicht iedereen, omdaarna gauw even de ogen droog te deppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden