122.887 handtekeningen tegen 'uithongering' grote grazers in Oostvaardersplassen naar de Kamer

Protest bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer tegen het beleid voor de zogeheten grote grazers in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Beeld ANP

122.887 handtekeningen tegen de ‘uithongering’ van grote grazers in de Oostvaardersplassen worden dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer. De tekenaars van de petitie willen dat er direct wordt bijgevoerd in het natuurgebied. Maar is Den Haag de juiste plek voor de petitie? De directe verantwoordelijkheid ligt bij de provinciale staten van Flevoland.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wees de Kamer al eerder op de verantwoordelijkheid van de provincie. ‘Ik zou bijna het voorstel willen doen al uw vragen daarover door te geven aan de Statenleden van de provincie Flevoland’, zei de minister tijdens een commissievergadering over het onderwerp. De petitie lijkt aan die houding niets te gaan veranderen. Voorlopig gaat ze Staatsbosbeheer niet aansporen tot bijvoeren.

Toch denkt Patrick van Veen, bioloog en initiatiefnemer van de petitie, niet dat de handtekeningen op het verkeerde adres worden bezorgd. ‘De minister vergeet dat ze eindverantwoordelijke is als het gaat om toezicht op Staatsbosbeheer. Die moeten duurzaam beleid voeren. En het feit dat de dierenpopulatie de afgelopen jaren is gehalveerd wijst daar niet op.’ Volgens Van Veen kan de Kamer de minister daarop blijven aanspreken. Hij hoopt dat de petitie daaraan bijdraagt. 

Door dierenliefde verbonden, samen tegen de Oostvaardersplassen

Een broodje hamburger werd verboden, maar mediteren om in contact te komen met moeder aarde ging toch ook wat te ver. Al botst het organisatorisch soms, dierenliefde heeft lak aan politieke kleur en verschil in levensopvatting, bleek zondag onder het lentezonnetje bij de Oostvaardersplassen. 'Ik vind het echt heel erg, elk uur sterft hier een dier.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.