12 mln voor stroomlijnen van alfa-data

Nederland steekt de komende jaren 12 miljoen euro in het onderling toegankelijk maken en stroomlijnen van bestaande databanken en software van historici, letter- en taalkundigen, archeologen, spraaktechnologen en mediawetenschappers.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARTIJN VAN CALMTHOUT

LEIDEN - Het zogenoemde Clariah-project is één van zes wetenschappelijke infrastructuurprojecten waarvoor het kabinet ruim 80 miljoen euro uittrekt, in het kader van de nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten. Huygens ING, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Meertens-instituut, UvA en Universiteit Utrecht werken er in samen.

Projectleider en hoogleraar Lex Heerma van Voss van Huygens ING noemt het essentieel om aan te haken bij de digitale revolutie in de geesteswetenschappen. 'Tot voor kort gebruikten disciplines hun eigen bronnen, van kranten en romans tot economische data en beeld of geluid. Met slimme digitalisering maak je dat voor iedereen toegankelijk, zodat nieuwe vragen en antwoorden mogelijk worden. Interoperabiliteit is dan cruciaal.'

Ook voorstellen voor samenwerking tussen biobanken met data en weefsels, het HFML-supermagneetlab in Nijmegen, nanolaboratoria, verbeteringen aan de deels Nederlandse detectoren in deeltjeslab CERN en Nederlandse onderdelen van de nieuwe internationale SKA-radiotelescoop in Australië en Zuid-Afrika krijgen geld. Staatssecretaris Sander Dekker van OCW maakte dat dinsdag bekend.

Een internationale commissie beoordeelde ruim tien voorstellen, afkomstig van een longlist die in 2012 is opgesteld van 29 grootschalige voorzieningen die cruciaal worden geacht voor sterke wetenschap in Nederland. De kosten van de projecten moeten de normale aanvragen van onderzoekers te boven gaan en beginnen bij zo'n 10 miljoen euro. Eens in de twee jaar is voor grote infrastructuur 80 miljoen beschikbaar, is de afspraak. In 2016 wordt een nieuwe lijst opgesteld.

Volgens voorzitter prof. Jos Engelen van wetenschapsfinancier NWO, dat de selectie van voorstellen doet, zijn de bedragen voor de diverse projecten realistisch. '12 miljoen is voor geesteswetenschappen uitzonderlijker dan voor deeltjesfysica, zeker. Maar je ziet ook dat alfa en bèta dichter bij elkaar komen. Dat is voor de alfa's zichtbaar wel even wennen, maar men heeft elkaar duidelijk gevonden.' De nanosamenwerking krijgt met 17 miljoen het grootste bedrag.

Dekker en Engelen maakten de toekenningen dinsdag bekend bij een werkbezoek aan een biobank voor medische gegevens en lichaamsmaterialen van patiënten en gezonde personen in Leiden. Dat BBMRI ontvangt een kleine 10 miljoen euro voor nauwere samenwerking met een aantal andere weefselbanken in het land.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden