Update

12 doden bij schietpartij bij Batman-première VS

Bij een schietpartij in de Verenigde Staten zijn zeker 12 doden gevallen. James Holmes, een 24-jarige student, opende in de nacht van donderdag op vrijdag het vuur op een menigte bezoekers van de première van de nieuwe Batmanfilm The Dark Knight Rises in Aurora, in de Amerikaanse staat Colorado.

Redactie
Bewijsstukken - waaronder het gasmasker dat de schutter op gehad zou hebben - bij de bioscoop in Denver. Beeld ap
Bewijsstukken - waaronder het gasmasker dat de schutter op gehad zou hebben - bij de bioscoop in Denver.Beeld ap

Zeker 71 mensen raakte gewond, van wie 12 het niet overleefden. Holmes, de man die verdacht wordt van de schietpartij, kon worden aangehouden. Volgens de politie droeg hij kogelwerende kledig, en beschikte hij over een automatisch geweer, een hagelgeweer en twee pistolen. Alle wapens werden in de afgelopen maanden (legaal) aangeschaft.

Tegenover de politie laat Holmes vooralsnog niets los. Het enige dat hij heeft gezegd, is: 'I am the Joker', refererend aan de slechterik uit de Batman-film- en comicreeks. De politie probeert het appartement van Holmes binnen te gaan, maar dat is beveiligd met booby traps, oftewel vallen. Het kan uren, zo niet dagen duren voordat de politie er naar binnen kan, werd vandaag bekend gemaakt.

Vrijwel de hele dag hield Volkskrant.nl een liveblog bij. Dat is hieronder nog eens na te lezen.

De politie probeert het appartement van de verdachte van de schietpartij binnen te gaan. Beeld afp
De politie probeert het appartement van de verdachte van de schietpartij binnen te gaan.Beeld afp

22.34 uur: Intussen is er meer bekend over de militairen die gewond raakten bij de schietpartij. Het zou gaan om twee leden van de luchtmacht, en twee mariniers. Van een van de twee is nog niet bekend hoe hij of zij er aan toe is.

21.39 uur: James Holmes, de man die verdacht wordt van de schietpartij van afgelopen nacht, verfde zijn haar rood en noemde zichzelf 'The Joker', naar de slechterik uit de Batmanfilms en -stripboeken. Dat heeft een New Yorkse politiechef gezegd, volgens persbureau AP.

21.21 uur: Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC News heeft man die verdacht wordt van de schietpartij, James Holmes, al zijn wapens in de afgelopen maanden - legaal - aangeschaft.

20.54 uur: De Amerikaanse president Barack Obama heeft bevolen dat de nationale vlaggen halfstok worden gehesen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij.

De politie in Aurora zei dat James Holmes, die als verdachte is aangehouden, geen strafblad heeft. Eenmaal kreeg hij een boete voor een verkeersovertreding.

20.25 uur: De man die afgelopen nacht twaalf mensen doodschoot had zich zeer goed voorbereid op zijn daad, bleek uit de persconferentie van de politie vandaag. James Holmes had hij een semiautomatisch geweer, een hagelgeweer en twee pistolen bij zich. Drie van de vier wapens werden in ieder geval afgevuurd in de drukke bioscoop, aldus de politie.

De 24-jarige Holmes leek er rekening mee te hebben gehouden dat iemand terug zou schieten. Zijn helm, vest, broek en toque waren allemaal kogelwerend.

De politie was anderhalve minuut na de eerste melding ter plaatse en kon Holmes aldaar aanhouden. Zijn auto stond geparkeerd achter de bioscoop. De verdachte verzette zich niet tegen zijn arrestatie. Over het motief wilde de politie geen mededelingen doen.

20.06 uur: De politie, de gouverneur van de staat Colorado en de burgemeester zijn inmiddels begonnen aan een persconferentie. Daar werd verteld dat 71 mensen beschoten zijn, van wie 12 dodelijk geraakt. Tien lichamen bevinden zich nog in de bioscoop waar de première van de nieuwe Batmanfilm was toen de verdachte begon te schieten. De politie heeft bevestigd dat zijn appartement is beveiligd met booby traps, oftewel vallen.

Volgens de politie droeg de verdachte, James Holmes, een machinegeweer, een geweer en kogelwerende kleding. Ook had hij twee pistolen bij zich.

19.45 uur:
De National Association of Theatre Owners, de Amerikaanse organisatie van theaters en bioscopen, zegt in een verklaring dat de gedachten uitgaan naar de slachtoffers van de schietpartij, en dat de veiligheidsmaatregelen rondom bioscopen zullen worden herzien waar nodig.

Intussen werd bekendgemaakt dat de nachtelijke première van The Dark Knight Rises in de Verenigde Staten en Canada 30,6 miljoen dollar heeft opgebracht, meldt persbureau Reuters. Dat is ruim 25 miljoen euro.

Heath Ledger in de vorige Batmanfilm als The Joker - met groen haar, overigens. Beeld
Heath Ledger in de vorige Batmanfilm als The Joker - met groen haar, overigens.
James Holmes, verdachte van de schietpartij, op een foto die werd vrijgegeven door de universiteit van Colorado. Beeld ap
James Holmes, verdachte van de schietpartij, op een foto die werd vrijgegeven door de universiteit van Colorado.Beeld ap

19.23 uur: Meer over de militairen die gewond raakten bij de schietpartij. Volgens NBC News gaat het om vier militairen, twee reservisten en twee mariniers.

19.09 uur: De dader wordt maandag voorgeleid om 16.30 uur (Nederlandse tijd).

18.55 uur: In een artikel op deMorgen.be meer informatie over de dader, James Holmes.

18.45 uur: Presidentskandidaat Mitt Romney gaf zojuist ook een verklaring. Romney riep op om te denken aan vrienden en familie, mensen van wie we houden. 'We voelen ook rouw, maar zien ook hoe het kwaad kan worden overwonnen. Aurora is door liefde omringd en wordt opgetild door gebed in het hele land. Vandaag is een dag van rouw en een dag om anderen te helpen. Het antwoord op deze tragedie is dat we samen moeten komen.'

18.40 uur: Filmmaatschappij Warner Bros heeft de trailer van de film Gangster Squad teruggetrokken. In de film over de strijd tussen de politie en de maffia in Los Angeles in de jaren '40 van de vorige eeuw, komt ook een scene voor waarin mannen het vuur openen in een bioscoopzaal.

undefined


18.37 uur:
De politie heeft verschillende flessen met inhoud gezien in het appartement van Holmes. Er zijn ook nog andere explosieve materialen gezien en er lopen draden over de de vloer, zo zei een woordvoerder van de politie. De explosievenontruimingsdienst wil later met een robot naar binnen.

18.36 uur: Vicepresident Joe Biden heeft ook een verklaring uitgegeven.

18.21 uur: De National Rifle Association (NRA) heeft vanmorgen een tweet verwijderd. Dit was de tweet: 'Good morning, shooters. Happy Friday! Weekend plans?' De NRA is een machtige belangenbeweging die zich inzet voor het recht van Amerikanen wapens te dragen.

18.15 uur: 9News meldt dat James Holmes aanstaande maandag wordt voorgeleid in de rechtbank.

18.14 uur: Er is nu ook een foto van een veel jongere Holmes.

18.02 uur: De tv-zender 9News heeft een foto getoond van James Holmes. De foto komt van de universiteit waar Holmes tot voor kort geneeskunde studeerde.

17.57 uur: De politie heeft foto's en video's van het huis van de schutter. De explosieven die in het appartement liggen zijn volgens de politie 'aardig geraffineerd'.

17.50 uur: De verklaring van de familie van James Holmes: 'Our hearts go out to those who were involved in this tragedy and to the families and friends of those involved. We ask that the media respect our privacy during this difficult time. Our family is cooperating with authorities in both San Diego, California and Aurora, Colorado. We are still trying to process this information and we appreciate that people will respect our privacy.'

17.45 uur: Het debat over het wapenbezit is geopend. De burgemeester van New York Michael Bloomberg bekritiseerde Obama en Romney. 'Woorden zijn leuk, maar het is tijd voor deze presidentskandidaten om ons te vertellen wat ze er aan gaan doen.'

Oogetuigen komen samen op een school. Beeld ap
Oogetuigen komen samen op een school.Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap


17.35 uur:
De familie van de schutter, James Holmes, heeft gereageerd op het drama. 'Onze harten gaan uit naar de betrokkenen', aldus de familie.

17.33 uur: Het aantal gewonden zou nu weer vastgesteld zijn op ruim 50. De hele middag worden al verschillende aantallen gemeld.

17.29 uur: Obama en Romney hebben hun campagnespots in de staat Colorado teruggetrokken. Colorado is een swing state bij de komende presidentsverkiezingen.

17.26 uur: Onder de gewonden zouden ook mensen uit het Amerikaanse leger zijn, meldt AP.

17.15 uur:
'Schutter James Holmes was geneeskundestudent. Afgelopen maand kapte hij met z'n opleiding aan University of Colorado', twittert AD-correspondent Stijn Hustinx.

16.54 uur: Ondertussen is de politie er nog steeds niet in geslaagd om het appartement van de dader binnen te komen. Dat komt omdat er explosieven in het huis liggen. Volgens het hoofd van de politie in Aurora is het appartement 'booby trapped'. Dat betekent waarschijnlijk dat een er een bom afgaat zodra de deur van het appartement wordt geopend.

De politie bekijkt nu hoe de explosieven ontmanteld kunnen worden.

16.51 uur: 'We zullen misschien wel nooit weten wat mensen beweegt hun medemensen zo te terroriseren', zei Obama.

undefined


16.51 uur:
Obama heeft zojuist publiekelijk zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van het schietdrama. Hij riep op om de slachtoffers te herdenken en nam daar zelf een minuut stilte voor in acht. Hij zei dat het drama hem had geschokt. 'Mijn dochters gaan naar de film. Stel je voor dat zij in de bioscoop hadden gezeten?'

16.43 uur: Langzamerhand wordt meer bekend over de schutter, James Holmes.

16.40 uur: 'Over Batman-schutter Holmes: The suspect reportedly described himself on a rental application as a 'quiet and easygoing' medical student', twittert AD-correspondent Stijn Hustinx.

16.20 uur: Ook vicepresident Joe Biden en Michelle Obama hebben hun campagneactiviteiten tijdelijk gestaakt.

Volgens het Witte Huis zijn er geen aanwijzingen dat de schietpartij met terrorisme te maken heeft.

16.19 uur: Actrice Marion Cotillard en acteur Morgan Freeman hebben interviews bij de Franse première van The Dark Knight Rises in Parijs afgezegd.

16.17 uur: President Obama kort zijn campagne in de staat Florida. Hij zal in Fort Myers om 17.20 uur nog een verklaring over het drama afleggen en gaat dan terug naar Washington.

16.00 uur: Alle bioscopen in New York worden extra bewaakt. Mogelijk zijn 'copycats' op het idee gebracht, aldus Eckmann op Twitter.

15.49 uur: 'Obama zal ivm schietpartij #Aurora zijn campagnetour in Florida afbreken. Na speech om 17.20 NL tijd vliegt hij terug naar Washington', twittert Jacqueline Eckmann van de NOS. Mitt Romney heeft al zijn interviewafspraken afgezegd.

15.31 uur: Een van de slachtoffers van het schietdrama was onlangs getuige van een schietpartij in Toronto.

15.26 uur: Hier een kaartje van Aurora met het winkelcentrum en de ziekenhuizen.

15.23 uur: Honderden ooggetuigen komen op dit moment samen in de Gateway High School in Aurora.

15.22 uur: Volgens een getuige, Chris Jones, begon de schietpartij 20 à 30 minuten na de start van de film. Op het scherm was op dat moment net ook een schietpartij bezig en dat veroorzaakte heel wat verwarring. 'We bleven gewoon verder kijken naar de film', zegt een getuige die dacht dat de schoten deel waren van het spektakel. 'Later, toen we ons realiseerden dat er wel degelijk echt werd geschoten, brak er paniek uit.'

null Beeld epa
Beeld epa


15.18 uur:
Een van de gewonden plaatste foto's van zijn schotwond op internet. Let op: schokkende foto's.

15.12 uur: BDO News hoorde van de politie van Aurora dat er 12 doden zijn en 38 gewonden.

15.10 uur: Het Amerikaanse ABC News sprak kort met de moeder van verdachte James Holmes.

15.07 uur: Obama zal om 17.20 uur (Nederlandse tijd) een verklaring geven op televisie.

14.46 uur: Nogmaals: de vermoedelijke dader van de schietpartij in een is geïdentificeerd. Het is de 24-jarige James Holmes, meldde televisiezender NBC op gezag van de politie. Holmes is een inwoners van Aurora in de staat Colorado. Hij heeft geen strafblad.

14.38 uur: De verklaring van Barack en Michelle Obama is hier te lezen. En hier de reactie van Mitt Romney op het schietdrama.

14.34 uur: Door de schietpartij kan wapenbezit een verkiezingsthema worden in de Verenigde Staten. Obama en Romney verschillen van mening over of het wapenbezit in Amerika beperkt moet worden. Obama vindt dat het recht om wapens te dragen niet absoluut is en plaatselijk beperkt kan en moet worden. Romney heeft als de nationale aanvoerder van de Republikeinen betoogd tegen beperking te zijn.

14.32 uur: De lokale zender 9News heeft nog steeds een liveuitzending over het schietdrama.

14.24 uur: @B_Dozier (Brianna Dozier) zat in de bioscoop waar de schietpartij plaatsvond. Ze twittert over haar ervaringen.

14.21 uur: Op CNN zijn beelden te zien van de politie die de buitenkant van het appartement van de verdachte onderzoekt. De verdachte zei bij zijn aanhouding dat er explosieven in zijn huis liggen.

14.12 uur: Een van de drie wapens van de dader was een groot (semi)automatisch wapen, aldus de lokale zender 9News.

14.06 uur: De schutter had drie wapens bij zich. Hij is 24. De politie weet ook de naam van de verdachte: James Holmes. Dat heeft de politie aan journalist Pete Williams van tv-zender NBC verteld.

13.52 uur: De politie in Aurora heeft het dodental bijgesteld naar twaalf. 10 mensen kwamen om in de bioscoop en twee anderen in het ziekenhuis.

13.49 uur:
Presidentskandidaat Mitt Romney heeft ook gereageerd. Hij is 'diep bedroefd door het zinloos geweld'.

13.40 uur: Er komen steeds meer getuigenverklaringen binnen. De schutter droeg een (gas)masker en zou helemaal in het zwart gekleed zijn geweest. Hij trapte een nooddeur in en liet twee kleine gasbommen exploderen. Daarna begon hij te schieten op het publiek in zaal 9 van de Century bioscoop in Aurora. Tussendoor nam de dader de tijd om zijn geweer te herladen.

13.31 uur:
De politie onderzoekt het huis van de verdachte. Er zijn diverse zwaarbewapende arrestatieteams aanwezig. Omwonenden zijn geëvacueerd. De explosievenopruimingsdienst is ook aanwezig. Bij zijn arrestatie vanmorgen verklaarde de schutter dat er explosieven in zijn huis liggen.


13.28 uur:
Obama zegt in zijn verklaring ook dat de regering alles zal doen om de daders voor het gerecht te brengen.

13.25 uur: De verslaggever van de Denver Post meldt dat er nog 9 gewonden in kritieke toestand verkeren.

13.10 uur: Een verslaggever van de Denver Post meldt dat een baby van drie maanden oud behandeld wordt in een ziekenhuis.

13.09 uur: Op CNN zijn beelden te zien van vlak na de schietpartij, gemaakt met een telefoon.

13.06 uur:
'Gisteren schreef Politico dat vuurwapens nauwelijks een onderwerp zijn bij Obama of in de campagne. Dat kan veranderen', twittert NRC-correspondent Guus Valk.

13.03 uur: Obama zegt in een verklaring 'geschokt' te zijn. 'Mijn regering zal al het mogelijke doen om te helpen', aldus de president.

13.00 uur: Een kort overzicht van geruchtmakende schietpartijen sinds 2002.

12.57 uur: CNN meldt dat de verdachte een 24-jarige blanke man is.

9News meldt dat de schietpartij plaatsvond in zaal 9, maar dat er ook kogels door de muur vlogen waardoor bezoekers in zaal 8 ook werden geraakt.

12.55 uur: President Barack Obama is inmiddels op de hoogte gebracht door de minister voor Binnenlandse Veiligheid.

12.53 uur: Zes kinderen worden momenteel behandeld in het kinderziekenhuis, zo meldt de lokale zender 9News. Er zijn ook slachtoffers die worden onderzocht voor blootstelling aan chemische stoffen.

12.44 uur:
In de staat Colorado vond in 1999 ook het schietdrama op de Columbine High School plaats. Twee scholieren schoten toen 12 leerlingen en een leraar dood en pleegden daarna zelfmoord.

12.40 uur: De Europese première van The Dark Knight Rises in Parijs is afgelast, meldt TF1. De ceremonie met de rode loper en de interviewsessies zijn geschrapt. Alle activiteiten rondom de première gaan niet door.

12.31 uur:
Het dodenaantal is opgelopen tot 15, melden lokale media. Correctie: dit bericht is weer teruggetrokken. Het dodenaantal staat op 14.

12.30 uur Pathé Nederland laat weten 'geschokt' te zijn door de schietpartij in een bioscoop in Denver. In Nederland is de film vandaag ook voor het eerst te zien. De bioscoopketen zal, afhankelijk van een motief van de dader, zeer nadrukkelijk nadenken over maatregelen. Te denken valt dan aan extra beveiliging, maar de woordvoerder vindt dat nu veel te prematuur. 'Extra bewaking zou de bezoekers juist ook weer een gevoel van onveiligheid kunnen geven.'

12.23 uur: CNN doet ook verslag van de schietpartij.

12.08 uur: AD-correspondent Stijn Hustinx meldt dat de politie pas om 19.00 uur (Nederlandse tijd) met een nieuwe verklaring komt.

Het jongste slachtoffer zou 6 jaar oud zijn, meldt Hustinx.

De bioscoop is met politielint afgezet. De politie ondervraagt de bezoekers. Beeld ap
De bioscoop is met politielint afgezet. De politie ondervraagt de bezoekers.Beeld ap
De politie ondervraagt bezoekers van de bioscoop. Beeld ap
De politie ondervraagt bezoekers van de bioscoop.Beeld ap

12.07 uur: Zeker 20 gewonden zijn naar het University of Colorado Hospital gebracht.

12.04 uur: De schutter droeg een kogelvrij vest en was zwaar bewapend, zo meldt CNN. Hij werd gearresteerd op de parkeerplaats bij de bioscoop. Niets wijst erop dat er nog een dader zou zijn. De politie heeft nog geen informatie over een motief.

12.00 uur: De bioscoopbezoekers waren speciaal verkleed naar bioscoop gegaan. Ook de dader was verkleed. De schietpartij zou 20 minuten geduurd hebben.

11.50 uur: Verschillende tv-zenders zijn live aanwezig bij de plek waar het drama plaats heeft gevonden.

11.46 uur:
De politie heeft tegen CNN gezegd dat er zeker 14 doden en 50 gewonden zijn gevallen.

11.42 uur: 'Dader gooide busje traangas in bios en schoot trap oplopend om zich heen met pistool en geweer. Derde wapen gevonden in zijn auto', twittert AD-correspondent Stijn Hustinx. Volgens een ooggetuige is er ook een baby neergeschoten. De dader zou alleen hebben gehandeld.

11.38 uur: De dader is aangehouden. De politie gaat in zijn appartement op zoek naar wapens en explosieven.

Bij de première van de Batmanfilm Dark Knight Rises in de Amerikaanse stad Aurora in de buurt van Denver heeft een man zeker 14 mensen doodgeschoten. Nog eens 50 mensen zijn gewond geraakt. De man zou even na middernacht in een zaal van de Centrury 16 bioscoop in het Aurora winkelcentrum een traangasbom hebben laten afgaan. Vervolgens schoot hij gericht op het publiek. De schutter droeg zelf een gasmasker.

Bij het winkelcentrum waarin de bioscoop is gevestigd, staan tientallen ambulances en politievoertuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden