12.45 uur. Het luchtalarm. En een heel grote, zwarte wolk

Rond 12:45 krijgt bassischool De Driesprong in Geleen een melding via NL Alert. Tegelijkertijd gaat het luchtalarm af. Niet zo ver van de school vandaan is een heel grote, zwarte wolk zichtbaar. 'De kinderen speelden nog buiten vanwege de middagpauze', vertelt schooldirecteur Bert Lemmens. Die werden snel naar binnen geleid, ramen en deuren werden gesloten en de ventilatie uitgezet.

Sebastiaan van Loosbroek
null Beeld epa
Beeld epa

De directie stemde meteen af op L1, de regionale zender van Limburg, die de burger op de hoogte houdt in regionale crisissituaties. 'Normaal oefenen we hoe we een school moeten ontruimen, nu was het meer inruimen.'

Even daarvoor is een loods van chemisch bedrijf Chemelot in brand gevlogen. Die is ontstaan tijdens werkzaamheden op het dak van de loods, waar kunststofkorrels zijn opgeslagen. De oorzaak is nog onbekend.

De enorme rookontwikkeling zorgt voor een hoop overlast. Treinstations in Geleen worden afgesloten. Omwonenden in de verre omtrek worden om gezondheidsredenen geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Basis- en middelbare scholen blijven uren dicht. De wijk Lindenheuvel zou als laatst worden vrijgegeven, om 16:44.

Daar staat ook basisschool 't Heuvelke. Adjunct-directeur Harry Lousberg is niet tevreden met de manier waarop hij over de situatie op de hoogte wordt gehouden. 'Van ouders hoorde ik dat er iets aan de hand was. Zij werden gewaarschuwd door mensen die in auto's door de straten reden en riepen dat men ramen en deuren moest sluiten. Rond tien voor één kreeg hij een eerste NL Alert met dezelfde mededeling, tegelijk met het luchtalarm. Op eigeninitiatief heeft hij toen zichzelf van informatie voorzien door L1 in de gaten te houden. 'Ik voelde me alleen staan als verantwoordelijke voor een paar honderd kinderen', zegt Lousberg.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Speculeren

Ook medisch centrum Zuyderland in Geleen had last van de brand. Op last van het interne crisisteam werd de luchttoevoer van buitenaf gestopt, vertelt een woordvoerder. Ook werden de operatiekamers stilgelegd. Vanaf ongeveer 12:30 sloot het ziekenhuis de hoofdingang en parkeergarage af. Patiënten die spoedeisende hulp nodig hadden, werden naar een ander ziekenhuis gebracht. De patiënten die in een levensbedreigende situatie verkeerden werden wel geopereerd. Rond 16 uur hervatte het ziekenhuis alle werkzaamheden.

Woordvoerder van Chemelot Roland Classen zegt dat het nog te vroeg is om over de oorzaak van de brand te speculeren. 'Onze eerste prioriteit gaat uit naar het bestrijden van de brand en het zo klein mogelijk houden van het gebied waar de brand effect op heeft. Zodra brand meester wordt gegeven, wordt de plek overgedragen aan een onderzoeksteam', zegt hij rond de klok van zes uur.

Op dat tijdstip is de brand nog klein en de rookontwikkeling sterk gereduceerd. Volgens Classen ondervinden de omwonenden geen gezondheidsschade door de brand, ondanks het feit dat er plastic is verbrand. 'De metingen hebben geen schadelijke stoffen laten zien. De samenstelling van de rook bevat geen verhoogderisicoconcentraties. Bovendien is er geen asbest in het pand aanwezig. Geen enkele brand is gezond om in te gaan staan, maar deze wijkt niet af van andere branden.'

Hoe dit kon gebeuren is ook voor de burgemeester nog een vraag. Het toezicht op de bedrijven van het industrieterrein ligt in ieder geval bij de provincie, zegt woordvoerster van de burgemeester Marleen Draisma. 'En dat is al heel scherp.' Afgelopen zomer nog is het overleg tussen Chemelot en de burgemeester geïntensiveerd met als doel de communicatie naar omwonenden te verbeteren. Die maken zich namelijk steeds meer zorgen. Vorige week donderdag was er op hetzelfde terrein nog een andere brand.

'Het aantal incidenten op het terrein is de afgelopen jaren afgenomen, maar de intensiteit ervan is toegenomen', zegt Draisma. Komende week gaat gemeente Sittard-Geleen inventariseren welke vragen en klachten er leven onder omwonenden. 'Daarna kijken we of er wat moet gebeuren.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden