12.000 Belgen ontvangen aanmaning voor 0 euro boete

Een blunder van formaat bij de Belgische overheid. Maar liefst 12.000 Belgen hebben een aanmaning gekregen om een achterstallige boete te betalen. Ze moesten binnen acht dagen een bedrag van 0 euro overschrijven. Zoniet werd er in de brief gedreigd met een inbeslagname.

Günther Brants
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Eén van de 'wanbetalers' is Alexis (50). Hij reed deze zomer 84 km per uur waar hij maximaal 60 mocht en kreeg een boete van 344 euro in de bus. Die heeft hij als brave burger meteen betaald, verklaarde hij aan La Nouvelle Gazette. Maar begin deze maand lag er een nieuwe brief van de overheid in zijn brievenbus. Een aanmaning voor een boete die hij nog niet betaald heeft: 'Het hierboven genoemde bedrag is nog steeds niet helemaal overgemaakt', was te lezen. Het bedrag betrof echter 0 euro. Zonder betaling werd met een inbeslagname van onder andere zijn salaris gedreigd.

Volgens de Sudpresse-kranten ligt het probleem bij de automatisering van het boetesysteem. De computer gaat in een gegevensbank automatisch op zoek naar achterstallige betalingen. Door een menselijke interventie hebben ongeveer 12.000 mensen de aanmaning van 0 euro gekregen.

Wie een dergelijke factuur heeft ontvangen, hoeft volgens een woordvoerder niets te doen. De Federale Overheidsdienst Financiën verontschuldigt zich voor het ongemak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden