110 ernstig verwaarloosde dieren bij veehandelaar

Bij een 54-jarige veehandelaar in het Brabantse Wagenberg zijn afgelopen woensdag 110 pony's, paarden en ezels in bewaring genomen. De dieren waren ernstig verwaarloosd. Twee shetlandpony's lagen dood op het terrein.

null Beeld Politie
Beeld Politie

De situatie is ontdekt nadat medewerkers van de dierenambulance twee vechtende honden op het erf van de veehandelaar uit elkaar wilden halen. Zij hebben hierbij de assistentie van de politie ingeroepen. De gearriveerde agenten zagen een ernstig gewonde Bordeaux dog op het erf liggen en een bebloede pitbull. Op verzoek van de eigenaar is besloten om beide honden in te laten slapen.

Dode shetlandpony's
De omstandigheden waarin de honden verkeerden was voor de politie aanleiding om samen met de dierenarts het terrein van de veehandelaar eens goed te bekijken. Hierbij troffen zij twee dode shetlandpony's aan. Veel van de overige paarden, pony's en ezels blijken ondervoed en verkouden te zijn en ontstoken ogen te hebben. Ook de hoeven lijken al lange tijd niet goed verzorgd.

Proces-verbaal
De dieren waren er zo slecht aan toe dat er besloten is om De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en de Dienst Regelingen (DR) van het ministerie van Economische Zaken in te schakelen. Een door DR gecertificeerde opslaghouder zal ervoor zorgen dat de dieren de benodigde (medische) verzorging en goede huisvesting krijgen. Alle kosten die hiervoor worden gemaakt zijn voor rekening van de eigenaar van de dieren. Tegen de veehandelaar is proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens zal de officier van justitie een besluit nemen of hij deze zaak voor verdere vervolging aan de rechter voorlegt.

null Beeld Politie
Beeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden