11.046 pagina’s agenda, geen ‘3 a.m.’ -telefoontje

Als het nationale archief maar liefst 11.046 pagina’s over Hillary Clinton vrijgeeft, en dat is alleen nog maar de agenda van haar activiteiten als first lady, dan kan haar campagneteam tevreden zijn....

Philippe Remarque

De agenda’s illustreren ‘Hillary Clintons uitgebreide en uitputtende werk als publiek dienaar’, stelde de Clinton-campagne na de publicatie deze week.

Maar na de ontvangst in de media zag het campagneteam zich gedwongen een extra memo uit te geven met ‘mythen’ en ‘waarheden’.

Niet dat de media veel belastends hadden ontdekt in de papierberg. Persoonlijke details zijn vaak verwijderd. ABC berekende wel dat Hillary in het Witte Huis was op het moment dat Bill Clinton geen seks had met Monica Lewinski. En de Obama-campagne wees gretig op de vijf steun-bijeenkomsten voor het Nafta-vrijhandelsakkoord dat ze nu zo kritiseert.

Maar het ging om de interpretatie: ondersteunen de agenda’s Clintons claim dat de acht jaren als first lady haar de ervaring geven die een president nodig heeft, en die Obama ontbeert? De twee campagneteams strijden daar al weken over. Ze voeren zelfs beide een Noord-Ierse Nobelprijswinnaar aan, om te bewijzen dat haar bijdrage aan de Noord-Ierse vrede al of niet substantieel was.

In dit licht zijn de agenda’s niet ideaal voor Clinton: na het mislukken van haar hervormingsplan voor de gezondheidszorg weerspiegelen ze vooral het leven van een first lady, die menu’s van Witte Huis-diners ontwerpt en tochtjes maakt met vrouwen van bevriende staatshoofden. Dat sluit aan op eerdere conclusies van fact checkers: Hillary maakt haar rol in het Noord-Ierse vredesproces en de vluchtelingencrisis in Kosovo groter dan historisch gerechtvaardigd is.

‘Het lijkt erop dat er zelfs geen telefoontjes om 3 uur ’s middags van enig buitenlands-politiek belang zijn geweest’, smaalde de Obama-campagne, verwijzend naar haar ‘3 a.m.’ reclamespotje over een nachtelijke crisis.

Waarop het Clinton-team antwoordt dat agenda’s weinig zeggen over de invloed van een first lady. De loopgravenoorlog over Hillary’s ervaring gaat ook na de 11.046 pagina’s vrolijk verder.

Philippe Remarque

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden