1000-dingensoep

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Tomatensoep ca. 3 liter voor lunch, voor- of hoofdgerecht.

Gelukkig nieuwjaar! Barst u ook van de goede voornemens? Ik heb voor dit jaar dezelfde plannen als voor het vorige jaar. En het jaar daarvoor. En, vooruit, het jaar daarvoor ook. Ooit gaat het lukken. Net als stoppen met roken: dat ging ook niet vanzelf, maar vijf jaar geleden is het wel gelukt. Dus wordt 2016 vást het jaar van slank, strak en sterker worden, iets spaarzamer zijn en beter plannen, zodat we ons niet zo vaak hoeven te haasten.

Het zijn geen bijzondere goede voornemens; ik ben heus niet de enige. Over een paar weken of maanden raakt er vast één en ander in het slop, maar ik begin gewoon vol goede moed.

Daarom maken we vandaag heerlijke tomatensoep. Klaar in een halfuurtje, gezond, goedkoop en prima van tevoren te maken, dus handig in geval van haast op drukke sportclub-muziekles-vrijwilligerswerkavonden.

Ingredienten

2 uien

3 tenen knoflook

olijfolie

1/2 rode peper

1 rode paprika

1 blik gepelde tomaten

1 pak passata

2 runderbouillonblokjes

zout, peper

150 g gehakt

2 theel. oregano

100 g spaghetti

1 rood uitje

10 takjes peterselie

Bereiding

Snijd ui en knoflook klein. Fruit ze zachtjes in de olie. Strooi er wat zout over. Snipper de paprika. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes uit de rode peper en snijd hem in reepjes. Voeg toe aan de ui en laat alles een paar minuutjes bakken.

Doe vervolgens de gepelde tomaten, de passata en de bouillonblokjes in de pan. Plet de tomaten met een pollepel en breng het geheel aan de kook. Laat de soep een paar minuutjes bluppen, pureer daarna met staafmixer of in de blender. Doe er 1,2 liter water bij en laat de soep weer aan de kook komen.

Maak de balletjes: meng het gehakt met zout en peper en oregano en draai er kleine balletjes van. Doe ze in de soep. Breek de spaghetti in kleine stukjes en doe ook die in de soep. Snipper het rode uitje zeer fijn. Hak de peterselie fijn. Na een minuut of 7 tot 10 is de pasta gaar. Roer dan de rode ui en de peterselie erdoor.

Proef de soep: waarschijnlijk moet er nog wat zout en peper bij. Schep in kommen en eet als lunch, als tussendoortje, als voorgerecht of als hoofdgerecht met brood erbij. Scheutje room erdoor mag ook. Heb je over? Morgen is de soep nog lekkerder. Scheelt alweer tijd.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden