10 x Lowlands

Zusjes

Unicum in de Lowlands-historie: twee bands op het festival waarin drie zusjes spelen. Op vrijdag traden The Staves op, de folkgroep van de zoetgevooisde Emily, Jessica en Camilla Staveley-Taylor uit Watford, Engeland. Zondag volgden Este, Danielle en Alana Haim uit Los Angeles, die hun familienaam tot bandnaam promoveerden en samen Fleetwood Mac-achtige FM-rock maken. Vooral Haim wordt al een tijd door hype omgeven, al verschijnt hun albumdebuut pas eind september. De groep klonk hecht, maar moest het toch afleggen tegen The Staves: mooiere samenzang, betere liedjes en bovendien innemender dan het ietwat onverschillige Haim. (MP)


Franz herrezen

Naar verluidt ging het Schotse Franz Ferdinand in 2008 zonder liedjes de studio in om een album op te nemen. Tonight (2009) viel tegen; 'Franz' verspeelde er krediet en 'momentum' mee. De terugkeer naar Lowlands, zondagavond in de Alpha, werd een triomftocht. De vonk is terug in de nieuwe songs (het album Right Thougts, Right Words, Right Action verschijnt over een week) en de band klonk hechter dan ooit. Tot achterin de propvolle Alpha werd geklapt en gesprongen, zoals de groepsleden met enige opluchting zullen hebben geconstateerd. Sterke popsongs; tóch feest. (MP)


The Boxettes

Diepe, wapperende dubstep knalt over het festivalterrein, op zondagmiddag. Lekker, snel even kijken dus bij openluchtpodium Lima. Daar staat niet wat je verwacht. Een bandje van vijf meiden, zonder instrumenten. De Britse Boxettes maken house, dubstep en r&b met louter vocalen en vernuftig gebruik van de microfoon. Bizar goed, hoe de dames zo pompende dubstepbassen uit de krochten van hun lijf tevoorschijn weten te toveren. En dan die ratelende snaredrums en klikkende hi-hats. Een behoorlijk indrukwekkend a-capellaschouwspel. (RvG)


Creatief met karton

Alsof je je zou kunnen gaan vervelen, op het topzwaar met bandjes beladen Lowlands. In een botsautopaleis, rechts van podium Grolsch, kon creatief festivalpubliek zich desondanks melden voor een workshop robots en bootjes bouwen, met enorme bergen stug karton. Steeds om drie uur 's middags werden de creaties aan de rest van Lowlands getoond, in competitieverband. Op de plas achter tent Alpha werd zondag bijvoorbeeld een race georganiseerd, met zelfgebouwde kartonnen bootjes. Er bleven er nog een paar echt drijven ook. Applaus. (RvG)


Visueel spektakel

Ooit, lang geleden, waren festivaloptredens sober: groot podium op een veld zetten en spelen maar. Tegenwoordig zeulen artiesten de meest spectaculaire decors en lichtshows mee naar Lowlands, maar het ene visuele spektakel is het andere niet. Zo clichématig en afgekloven de Rammstein-vuurbollen en de vonkenregens bij Editors waren, zo indrukwekkend was de belichting bij Nine Inch Nails. Misschien wel het allermooist waren de analoge filmprojecties bij Moderat: buitelende, driedimensionale geometrische figuren en weergaloze montages van menselijke armbewegingen, geprojecteerd op vier doorschijnende, kruislings opgestelde doeken. Even stijlvol als zins- begoochelend. (MP)


Hema-rave

Midden in de zomernacht ging de HEMA open! Een ontluikende Lowlands-traditie: massaal dansen op harde house in de HEMA-campingwinkel, aan de lange weg die van de festivalweide, langs de campings, naar de loopbrug en de uitgang voert. Voor de toonbank vormt zich een kluwen van halfblote lijven, dansende strandballen en boven de meute deinende potplanten. Vaste prik: een crowdsurfende HEMA-opblaasworst. De rave begint meestal tussen elf en twaalf, op het breukvlak van dag en nacht, als de bandprogrammering erop zit en de Lowlanders even langs hun tent gaan alvorens zich in het danceprogramma te storten. Even plotseling is de rave weer voorbij. (MP)


Galerie Lowlands

Beeldende kunst was er altijd al, op Lowlands. Zo loop je bij het betreden van het terrein tegen vrij onbegrijpelijke blobs aan, waaronder je ook gewoon kunt gaan pitten. Nieuw was dit jaar een heuse kunstgalerie, aan de Hemelpoort, de route voor het backstageverkeer en het wandelgebied tussen de terreindelen. In de houten wanden waren vitrines aangelegd, waarin beeldend werk van jong kunsttalent was te zien. De Lowlandskunst verhuist na het festival naar een echte galerie, zo is beloofd. Het aardigst was een open vitrine met een paar moeilijk opgestelde blokken, waarin je jezelf heel kubistisch ten toon kon stellen. Wie geen foto op de smartphone heeft van zichzelf of zijn vrienden in die vitrine, heeft het niet helemaal begrepen. (RvG)


The Dutch Disease

Crowdsurfen: Lowlands heeft het liever niet. Voor je het weet ligt er iemand met een gebroken nek op de vlonders. Maar wat niet mag, dat doe je juist extra graag. Vooral als zanger van een rebels bandje. Hollands ongezeglijk was Mark Lada van Traumahelikopter, die halverwege zijn show achterwaarts het publiek in buitelde. Stoer, maar niets vergeleken bij de acrobatiek van zanger David Achter de Molen van de Utrechtse hardrockband John Coffey. Die surfde zo'n beetje het hele concert van voor naar achter over de koppen van de stampvolle X-ray, uiteindelijk zelfs per opblaasboot. Het concert was sowieso aan de onbeheersbare kant. Een overenthousiaste fan bungelde aan de stalen balken, in de nok van de zaal. Beslist sfeerverhogend. (RvG)


De Heineken-Grolsch

Daar zal de sponsor van podium Grolsch niet blij mee zijn geweest: de enorme Heineken-banner achterop het podium bij het concert van de thrashmetalband Slayer. Hoe zit dat? Simpel: de in mei dit jaar overleden Slayer-gitarist Jeff Hanneman, een groot Heineken-liefhebber, moest worden herdacht tijdens het optreden, en dat doet Slayer nu eenmaal met een reuzen Heineken-viltje en de tekst: 'Jeff Hanneman, reign forever!' Wie niet van de firma Grolsch was, moet toch even kippenvel hebben gekregen toen zanger en bassist Tom Araya het klassieke Slayerlied Angel Of Death inzette, de ode aan de overleden gitaarbeul. (RvG)


Captain Video

Lowlands kent talloze unsung heroes: creativo's die geen muziek maken, maar wel helpen om van Lowlands zo'n heerlijk festival te maken. Naast de sleazy nachtclub Tïtty Twïster waren op een groot videoscherm de filmpjes van Captain Video te zien, waaronder hilarische 'natuurreportages' waarin Lowlanders menselijke insecten speelden door een loep voor hun ogen te houden. Ook te zien: de 'fotodingen' van tekstballonnengrapjas Kakhiel. Je kon hem je foto's sturen. 'Hoe heet een tent die niet wil blijven staan?' 'Een impotent.' En: 'Weet jij hoe laat het is?' 'Ja.' Wonderlijk hoe je van een dosis flauwigheid kunt opkikkeren. Nou oké doei. (MP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden