10 miljoen vaccins in Nederland en 2 miljard wereldwijd, een uitbraak en Maleisië en meer ‘gele’ reisadviezen

De belangrijkste coronacijfers van donderdag: een nationale én een wereldwijde vaccinmijlpaal, een opvallende uitbraak in Zuidoost-Azië en de Europese reiskaart kleurt steeds geler.

10 miljoen vaccins in Nederland, 2 miljard wereldwijd

‘Ergens op een van de vele vaccinatie-plekken in ons land krijgt iemand vandaag de 10 miljoenste prik’, aldus een opgetogen minister De Jonge donderdag op Twitter. Hoewel de teller op het Coronadashboard nog op 9,9 miljoen staat, is donderdag de 10 miljoenste prik toegediend. De getallen op het dashboard lopen een dag achter.

In Nederland zijn deze week 1,1 miljoen prikken gegeven. De vaccinatiesnelheid wordt de komende weken geleidelijk opgeschroefd, voor deze week staan er 1 miljoen gepland.

Wereldwijd zijn meer dan 2 miljard doses coronavaccin toegediend, waarvan ruim 250 miljoen in de afgelopen week. Vooral in Azië komt het vaccineren op stoom. Hier zijn de afgelopen week 176 miljoen prikken gezet. Op de overige continenten werden iets minder of nagenoeg evenveel vaccinaties toegediend.

Opmerkelijke uitbraak in Maleisië en buurlanden

Het aantal gemelde coronabesmettingen en sterfgevallen in Maleisië loopt de laatste weken hard op, mogelijk door een besmettelijker variant van het virus. Ook in de buurlanden Thailand en Cambodja nemen de besmettingscijfers toe. Dit is opmerkelijk, omdat deze landen lange tijd nagenoeg coronavrij waren. Het aantal besmettingen per 100 duizend inwoners (166) lag de afgelopen week in Maleisië een stuk hoger dan in Nederland (117). In mei werden er meer dan 1.200 coronadoden geregistreerd, tegenover 471 coronadoden in heel 2020.

Vakantiereizen Corsica, Bulgarije en Hongarije toegestaan

Vanaf vrijdag mogen Nederlanders op vakantie naar Corsica, Bulgarije of Hongarije zonder dat zij bij terugkomst in quarantaine hoeven. Het ministerie van Buitenlandse Reizen past de kleurcode van het reisadvies aan van oranje (‘Alleen noodzakelijke reizen’) naar geel (‘Let op, veiligheidsrisico’s).

Corsica is het eerste deel van Frankrijk dat geel kleurt. De rest van het land blijft vooralsnog oranje. In Frankrijk zijn in de afgelopen week 104 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld, iets minder dan in Nederland.

In Bulgarije en Hongarije worden nu relatief weinig besmettingen gemeld, minder dan 25 per 100 duizend inwoner per week. In Hongarije is de vaccinatiecampagne – met behulp van Russische en Chinese vaccins – al vergevorderd, terwijl Bulgarije juist een van de Europese achterblijvers is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden