10.000 euro boete voor sjoemelende oud-wethouder VVD

De 61-jarige Vlissingse oud-wethouder Jacques Damen (VVD) is vandaag veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Hij kreeg een boete van 10.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De rechtbank in Middelburg vond niet bewezen dat Damen ook heeft gefraudeerd met reiskostendeclaraties.

Redactie
De plaats van de rechter in de rechtszaal in Middelburg Beeld anp
De plaats van de rechter in de rechtszaal in MiddelburgBeeld anp

Het Openbaar Ministerie had voor beide delicten een boete van 10.000 euro en een taakstraf van 150 uur geëist.

Damen werd in 2011 aangesteld als wethouder financiën en woonde destijds -net als nu -in Leersum. Toen hij als wethouder verplicht was zich in Vlissingen te vestigen, schreef hij zich in op een adres van kennissen aan de Boulevard en gebruikte hij dat als postadres.

Zou hij niet in Vlissingen wonen, dan zou zijn baan als wethouder in het geding komen. Zou hij wél in Vlissingen wonen, dan zou hij een fiscaal nadeel op zijn Leersumse woning hebben. Volgens de rechtbank had Damen dan ook bewust een valse verhuisverklaring opgemaakt.

Dat Damen onterechte reiskostendeclaraties had ingediend, vond de rechtbank niet bewezen. Het onderzoek van de Rijksrecherche hiernaar is volgens de rechtbank niet al te diepgravend geweest en bovendien slechts gebaseerd op één getuigenverklaring.

11.471 euro

Damen incasseerde tussen januari en juni 2013 in totaal 11.471 euro aan huisvestings- en reiskosten. Damen, die zich tijdens de behandeling van de zaak op zijn zwijgrecht beriep, omschreef zijn 'verhuizing' als een slordigheidje omdat hij 'mogelijk niet goed had opgelet'.

In juni 2013 stapte Damen op vanwege naar eigen zeggen 'zijn slechte gezondheid'. Kort daarna ontstond de nodige heisa over zowel zijn declaratiegedrag als dat van de toenmalige burgemeester René Roep (CDA).

Raadsleden van D66 en GroenLinks deden in september 2013 op persoonlijke titel aangifte. Roep, die ook aangifte had kunnen doen, deed dat niet omdat Damen zou terugbetalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden