nieuwsCoronavirus

1 op de 5 medewerkers van slachthuis in Groenlo besmet met coronavirus

Ruim 1 op de 5 medewerkers van vleesverwerkingsbedrijf Vion in Groenlo is besmet met het coronavirus. Van de 657 medewerkers kregen 147 personeelsleden een positieve uitslag.

Redactie
Arbeidsmigranten verlaten in een busje het slachthuis van Vion in Groenlo.  Beeld ANP
Arbeidsmigranten verlaten in een busje het slachthuis van Vion in Groenlo.Beeld ANP

De meeste besmettingen (79) zijn vastgesteld bij medewerkers die in Duitsland wonen, de overige 68 besmette personeelsleden wonen in Nederland. Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zijn 25 werknemers niet verschenen op de testlocatie en ontbreken de gegevens van 5 andere medewerkers.

Ton Heerts, voorzitter van de veiligheidsregio, geeft de directie van Vion 48 uur de tijd om de ontbrekende gegevens aan te leveren en ervoor te zorgen dat ook de laatste 25 werknemers worden getest. Hiernaast wil de veiligheidsregio dat het bedrijf en de uitzendbureaus de huisvesting van medewerkers zo organiseren, dat zij op een veilige manier in quarantaine kunnen verblijven.

Afgelopen week werd het slachthuis in Groenlo van vleesverwerker Vion per direct gesloten nadat bij een steekproef een uitbraak van het coronavirus werd vastgesteld: van de 212 medewerkers werden er 45 positief getest.

Vrij van klachten

Vion zegt te zijn geschrokken van de uitkomsten: ‘De gezondheid en veiligheid van al onze medewerkers zijn prioriteit nummer één. De schrik zit er in omdat dit de eerste keer is dat er is getest onder een groep mensen die vrij is van gezondheidsklachten. En dan blijken 147 mensen uit deze groep zonder klachten het virus te hebben,’ aldus bestuursvoorzitter Ronald Lotgerink. Volgens hem heeft Vion ‘voortdurend alle benodigde maatregelen getroffen om te zorgen voor de bescherming van de gezondheid van haar medewerkers’.

Het bedrijf gaat overleggen met de GGD, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de veiligheidsregio over de voorwaarden waaronder er weer kan worden gewerkt bij deze vestiging. De vestiging in Groenlo is al sinds woensdag dicht. De vleesproductie wordt tijdelijk verplaatst naar andere vestigingen.

Brandhaarden

De slachterij in Groenlo is niet de eerste die een coronahotspot blijkt te zijn. In Scherpenzeel bleken onlangs 28 medewerkers van een andere slachterij van Vion besmet, en ook vleesverwerkers in de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk bleken brandhaarden. Vermoedelijk zijn sommige slachthuizen vrijplaatsen voor het virus vanwege de luchtcirculatie en het feit dat medewerkers doorgaans dicht op elkaar staan.

Voorzitter Heerts van de veiligheidsregio waarschuwt andere bedrijven dat ze ook tests kunnen verwachten. ‘Andere grote slachterijen in onze veiligheidsregio vraag ik alvast om zich ook voor te bereiden op preventieve, steekproefsgewijze testen van de GGD.’

Vakbond CNV stelde woensdag al dat de vleessector grotendeels draait op arbeidsmigranten en flexwerkers, die vaak dicht op elkaar wonen en in groepen naar het werk gaan. ‘We hebben meerdere keren gewaarschuwd hoe kwetsbaar de sector is. Het verbaast ons totaal niet dat er nu opnieuw een coronahaard is. De sector moet de productie tijdelijk drastisch verlagen en nu eerst volop investeren in een veilige werkvloer’, aldus CNV-bestuurder Peter de Ridder.

Slachthuizen in buitenland blijken coronahotspots – hoe zit het in Nederland?
Na het sluiten van slachthuizen in de Verenigde Staten en Duitsland vanwege corona heeft nu ook Frankrijk te maken met grote aantallen besmettingen in slachterijen. Hoe staat het ervoor in Nederland?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden