1. Maakt het iets uit als in een gezin de vrouw meer verdient dan de man?

Jazeker, althans volgens de darwinist Helena Cronin, hoofd van het centrum voor filosofie aan de London School of Economics...

tekst Peter Brusse

Zij zegt in een opvallende bijdrage aan het boek Family Business (uitgave Demos, Londen) dat vrouwen van nature een man prefereren die een hogere status heeft dan zijzelf. Onderzoek in 37 culturen, van Kameroen tot Californië, toont tevens aan dat de man daarentegen niet 'hogerop' wil trouwen. Hoe beter de vrouw is opgeleid, hoe meer waarde zij hecht aan een man die nog succesvoller is dan zijzelf.

Als de vrouw meer verdient dan de man, is volgens Amerikaans onderzoek de kans op echtscheiding vijftig keer zo groot als wanneer de man als traditioneel kostwinner meer binnenbrengt.

Beleidsmakers en overheid zouden eens wat meer moeten kijken hoe de menselijke natuur in elkaar zit, vindt Cronin. Dan wordt duidelijk waarom de man als gevolg van de vrouwenemancipatie onzeker is geworden. Het is, zegt zij, ook dwaas om je af te vragen waarom vaders nog steeds niet zo goed voor hun kinderen zorgen als moeders. De vraag moet je omdraaien: waarom zorgt de vader zo goed voor zijn kind (beter dan de mannetjes in het dierenrijk)? Het is het gevolg van de evolutie. In tegenstelling tot de meeste dieren vertrekt hij niet en blijft. De vrouw kan sowieso niet weg en zal negen maanden het kind moeten dragen, dat zij daarna nog zal voeden. Natuurlijk is de band tussen moeder en kind sterker dan tussen vader en kind. Bovendien - en dat is heel wezenlijk - weet de vader nooit helemaal zeker of het zijn eigen kind is. In Amerikaanse steden is naar schatting zelfs een kwart van de kinderen niet door de 'officiële vader' verwekt. Dat brengt verwarring, zeker als je beseft dat mens en dier eigen bloed verkiezen boven vreemd bloed. Bij sommige stammen is het vertrouwen in de vrouw zo klein dat de man als vader van de kinderen van zijn zus optreedt: dan weet hij zeker dat zij eigen bloed zijn. De man krijgt het moeilijk en als hij dan ook nog minder dan zijn geëmancipeerde, werkende vrouw gaat verdienen, komt het huwelijk onder extra druk te staan. Dan vlucht hij weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden