1. Hang een fiets aan de muur

Zie er een en je ziet er ineens honderd: de fiets als decoratiemateriaal. Waarom?

In de etalage van de Esprit flagshipstore aan het Spui in Amsterdam staat een kartonkleurige racefiets. Het herenmodel is met het achterwiel in een standaard op een verhoging achter de kassa gezet, boven op het kartonkleurige logo van de kledingzaak. Kom binnen mannen, moet de fiets zeggen.

Ik vind het een mooie fiets, maar heb ook vragen. Wat doet een jongensfiets in de etalage van een kledingwinkel waar vooral braafsportieve vrouwen braafsportieve kleding kopen? Waarom staat er überhaupt een fiets in de etalage van een kledingwinkel?

Het is niet de eerste keer dat ik vraagtekens achter een etalagefiets plaats. Sinds een jaar of twee stikt het in en om Kalverstraten wereldwijd van de racefietsen in winkels die geen fietsenwinkel zijn, maar concept store, interieurshop of koffiebar.

Koffie en fietsen zijn her en der met zoveel vanzelfsprekend tot bondgenoten verklaard dat de hoezo-vraag stellen overbodig lijkt. In Den Haag kun je bij Lola Bikes & Coffee twee cappuccino's en een handgemaakte fiets bestellen. In Utrecht vliegen de retro rossen van de muur bij Blackbird Coffee & Vintage, in Gent bij Bidon Coffee & Bicycle en in Berlijn bij Standert. De misplaatste fiets - nooit een barrel, altijd een snel, simpel en origineel exemplaar - is opgerukt en gewoontjes geworden.

De jongen achter de kassa van Esprit heeft geen idee wat de fiets in de etalage doet. 'Pfoeh, daar moet je haar voor hebben', zegt hij. Hij wijst naar een verkoopmedewerkster die verderop in de winkel dameskleding staat op te vouwen. Kleding voor zelfbewuste vrouwen die midden in het leven staan, met het gezin op de eerste plaats, vertelt ze even later vrolijk. 'Ik weet het ook niet precies hoor', waarschuwt ze, om het vervolgens toch haarfijn uit te leggen.

'We willen het Californische buitengevoel naar binnen halen.' Ze benoemt de decoratie in de winkel. Lichte houten vloer, lichte houten schotten. Een zomers stoeltje. En de fiets, geflankeerd door een tropische plant. Californië in Amsterdam. Naast het Californische buitengevoel moet de winkel klanten ook een nostalgisch huiskamergevoel bezorgen, legt ze uit. 'Daarom hangen die schilderijtjes bijvoorbeeld aan de muur. De fiets past bij dat nostalgische plaatje en bij Amsterdam natuurlijk.'

Op andere plekken in de stad krijg ik andere antwoorden. Een medewerkster van een winkel in de Negen Straatjes verklaart de gereserveerde fiets in de etalage als volgt: 'Mijn baas is altijd in voor iets nieuws.'

Verkoopmedewerker Chasin': 'In elk filiaal staat een uniek exemplaar, te koop voor 900 euro. De fiets past bij de street fashion die we verkopen.'

De Levi's-jongen zet zijn 'Wij hebben onze eigen fixed gear collectie' kracht bij. Met een soepele beweging pakt hij een fietsjeans van een rek, werpt hem op de tafel in het midden van de zaak, grijpt naar een plantenspuit en begint de broek water te geven. 'Water resistant. Verstevigd kruis. Voel maar.'

Wat deze mensen bedoelen is: de racefiets is nogal een dingetje. Wie het woord 'hip' niet schuwt, zou zeggen: een hip dingetje. Je kunt er goede sier mee maken. Ook thuis.

Esprit is helemaal zo gek nog niet met dat huiskamergevoel. Er geldt misplaatste fietsgarantie in de eindeloos op elkaar geïnspireerde woonmagazine-interieurs (urban living!), die je bijvoorbeeld kunt bekijken op de website Freunde von Freunden.

De racefiets hangt in zo'n huis meestal aan een onbewerkte 'Berlijnse muur', in de buurt van het opgezette dier onder een stolp en de ingelijste vlinder. Een set fabriekslampen. Geweien. Artis de Partis of een andere gebreide knuffel. De vergeelde landkaart van Scandinavië/een anatomische kaart van het menselijk lichaam. Het Perzische tapijt. De Eames Plastic Side Chair. Een fiets aan de muur is soms daadwerkelijk functioneel en vaker zogenaamd praktisch, maar altijd per ongeluk-expres esthetisch.

Eerlijk gezegd staat ook in mijn woonkamer een racefiets. Een Koga Miyata Prologue, paars met wit. Een zomer geleden kocht ik 'm voor 100 euro over van Marktplaatsverkoper Ed in Obdam. Terug in Utrecht droeg ik de fiets linea recta naar driehoog en gaf ik hem een plek in de woonkamer, naast de bank. Daar stond de fiets veilig.

'Goeie fiets,' zeiden vrienden bewonderend als ze op de bank gingen zitten. 'Er moet nog iets aan gebeuren', reageerde ik dan, zonder smoesjes. 'Ander stuur. Nieuwe remmen. Nieuwe trappers. Als ik hem buiten in een rek zet, wordt- ie sowieso gejat of gesloopt.' Dat zou zonde zijn, vonden ook de vrienden.

In verband met luiheid zitten er nog steeds geen nieuwe onderdelen op de fiets. Ik had hem allang naar de volle, maar niet overvolle gedeelde schuur kunnen overbrengen.

Ik heb geen goede reden om de fiets nog langer naast de bank te laten staan. Of het moet zijn dat ik het Californische buitengevoel naar binnen wil halen.

Clichétaal A - Mode

To die for, preppy, bling (bling), über, fashionista, edgy, comfy, casual chic, boho chic, heroin chic, boyfriend, faux pas, pièce de resistance, bon ton, killer heels, het nieuwe zwart, classic (of iets anders) with a twist, hand picked, urban, look & feel, mix & match, on heels, must have, do's, don'ts, no-no, it-bag, shopaholic, shop till you drop, dress to kill, dress to impress, zó + jaartal.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden