Live

1-aprilgrappen: Minionfoutje van Gmail en meneer De Leeuw

Het is 1 april, de dag van opletten geblazen. Want hoe leuk ze af en toe ook zijn, erin trappen doen we liever niet. In dit blog houden we ze bij: 1-aprilgrappen, van aardig geslaagd, best wel flauw tot faliekant mislukt.

Beeld .

Amerikaanse streamingwebsite Hulu, die een mengeling aanbiedt van films en oude en nieuwe televisieseries, zei vandaag leden te willen helpen bij het vinden van hun grote liefde met Hulu Datr. Deze service helpt televisiekijkende singles aan een partner die van dezelfde programma's houdt, aldus de website. Het bedrijf maakte maarliefst elf filmpjes om de zogenaamde datingservice aan te prijzen. In een van de video's wordt bijvoorbeeld het speciale pakket Hulu MoodSettr aangeprezen, waarin onder andere een zachte deken, dikke sokken, een lavalamp en kaarsen zit. TV-date gegarandeerd geslaagd.

Op Twitter blijkt dat veel Amerikanen en Hulu-gebruikers het eigenlijk best jammer vinden dat het idee een 1-aprilgrap is.

Bent u zo’n lolbroek die op 1 april de dierentuin belt en vraagt naar meneer De Leeuw? Als u vandaag een belletje pleegt naar Burgers’ Zoo, krijgt u echt een meneer De Leeuw aan de lijn: Paul de Leeuw. Hij heeft speciaal voor de Arnhemse dierentuin een bandje ingesproken. ‘Hallo, met meneer De Leeuw, mij had je niet verwacht hè?’ klinkt de stem van de presentator. ‘Wij hadden jou wel verwacht, want we worden vandaag meer dan 100 keer gebeld door mensen die op zoek zijn naar meneer De Leeuw.’ 1 april, leeuw, sorry, kikker in je bil.

Paul de Leeuw. Beeld ANP

Het leek zo’n ludieke actie: Gmail installeerde een 1-april-button vlak naast de ‘send’-knop in het mailprogramma. Drukte u op de button, dan kreeg uw afzender een Minion te zien die een microfoon liet vallen. Schattig grapje dat bedoeld was om op ludieke wijze uit een groepsconversatie te stappen – als mensen u daarna probeerden terug te mailen, lukte dat niet – maar de Minion kreeg een vervelend staartje.

U raadt het al: het gros van de mailers klikte per ongeluk op de 1 april-knop in plaats van op de mailknop. Met als gevolg dat mensen ontslagen werden of niet op sollicitatiegesprek mochten komen. Oeps.

Minions. Beeld AP

Deze droombaan was echt te mooi om waar te zijn. De Nederlandse Spoorwegen waren op zoek naar een ‘backpackende e-onderzoeker’, die een jaar lang op reis mocht in IJsland, Suriname, Malta en Nicaragua. Maar liefst 750 sollicitanten trapten er met open ogen in.

NS-recruiter Daniëlle Bastiaanse: ‘Inderdaad, ze zijn erin getrapt. De genoemde landen hebben namelijk helemaal geen spoorwegen.’ Schrale troost: de NS verloot een paar Interrailpassen onder de werkzoekenden.

K3 was ook eigenlijk geen K3 meer vanaf het moment dat het oorspronkelijke trio plaatsmaakte voor Hanne, Klaasje en Marthe. Maar ja, HKM bekt ook niet lekker, dachten ze bij het management van de club. Op 1 april maakt K3 wereldkundig dat de dames hun namen veranderen in Kim, Kylie en Kate.

Maar Klaasje was toch al met een K, horen we u denken? ‘Hanne en Marthe dachten ale en tijdje aan het veranderen van hun namen, Klaasje sprong later mee op de kar om toch ook voor een internationalere klank te gaan’, aldus het persbericht. K3-manager Kristel Verbeke: ‘Ik heb eraan getwijfeld of dit wel echt een goed idee was, maar het gebruik van artiestennamen is eigenlijk heel normaal en in dit geval ook logisch.’ Superlogisch, vooral op 1 april.

‘We willen een gezonde leefstijl nastreven, dus met ingang van vrijdag mogen de kinderen alleen nog rauwe onbewerkte groentes meenemen voor het tien-uurtje. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en bloemkool zijn rauw supergezond, maar ook de zoete aardappel. Wij zullen wat reservegroenten achter de hand houden voor kinderen die niet de goede spullen in hun bakje hebben.'

In het post-Rens Kroes-tijdperk is het niet zo gek dat een niet nader te noemen collega in dit mailtje van zijn zoontjes school trapte. Gelukkig verklapte de juf de grap net voor de lunchtrommeltjes werden gevuld met stronkjes lof: een klein meisje moest zo hard huilen toen ze het groentenieuws hoorde dat de juf toch maar verteld heeft dat het een grap was.

Beeld Thinkstock

PornHub, de streamingdienst voor 18+-privémomentjes, is ook van de partij vandaag. Tikt u vandaag de url van de pornowebsite in, komt u terecht op CornHub. Als u heel snel kijkt ziet de site er eigenlijk precies hetzelfde uit, maar er is één wezenlijk verschil: in plaats van wulpse dames in compromitterende posities zien we heerlijk sappige maïskolfjes op ons scherm. Inclusief schunnige tekstjes. Hot young corn gets plowed en slob on the cob zijn slechts enkele van deze pareltjes.

Beeld CornHub

Gps, een omgevingssensor en veilige snelheid: Google introduceert na de zelfrijdende auto de, jawel, zelfrijdende fiets. In Nederland fietsland natuurlijk. Voor zij die iets minder snel van begrip zijn geeft het bedrijf een wel heel duidelijke hint in het persbericht: ‘Alleen beschikbaar op 1 april in een fietswinkel bij jou in de buurt.’ Tja, dan gaan natuurlijk alle alarmbelletjes rinkelen.

Beeld Thinkstock

Het moet de grootste nachtmerrie zijn voor iedere student die wel eens een nachtje doorblokt in de tentamenweek: geen koffie meer mogen drinken na zessen. De Universiteit Leiden jaagt haar studenten dan ook ongetwijfeld schrik aan met een Facebookpost over het koffieverbod. ‘De Universiteit Leiden neemt de uitkomsten van recent onderzoek over de effecten van slaaptekort op de studieprestaties van studenten zeer serieus’, zo schrijft de onderwijsinstelling.

Naast een koffieverbod moeten eerstejaarsstudenten vanaf september verplichte colleges bijwonen over ‘juiste slaapgewoonten’. Volgens student Max, die ons een mailtje stuurde, is de grap geslaagd: hij heeft al heel wat angstige medestudenten moeten geruststellen.

Beeld Facebook
Beeld ANP

Online modewinkel Zalando zal een nieuw distributiecentrum vestigen op een voormalig olieplatform in de Noordzee, als we tenminste het vandaag verschenen persbericht van Zalando moeten geloven. Het bedrijf zou hard werken aan uitbreiding van het logistieke netwerk.

De keuze voor een voormalig olieplatform zou te maken hebben met de ‘diverse transportmogelijkheden’ die er aanwezig zijn, zoals een scheepsdok en zelfs een heliport. Handig, worden onze nieuwe schoenen binnenkort dan ook per helikopter bezorgd?

‘Marktinnovatie is inmiddels een handelsmerk geworden’, zegt Rubin Ritter, CEO van Zalando in het persbericht. ‘Het operationaliseren van het Offshore Center is een logische en letterlijke ontwikkeling van onze platformvisie: mensen verbinden met mode – ongeacht waar ze wonen.’

Zalando mag dan erg innoverend zijn, een distributiecentrum op een voormalig olieplatform lijkt toch niet bepaald praktisch, en dit bericht is natuurlijk gewoon een 1 april-grap.

Beeld Zalando

Een vrolijkgekleurd haakwerkje voor uw stofzuiger, waarom ook niet? Nadat de onesie zowel mens als dier veroverde, is het tijd voor onze huishoudelijke apparaten, moeten Bosch en Hoooked gedacht hebben. Met hun stofzuigerkostuumbericht op Facebook bereikten ze zo’n half miljoen mensen en een klein deel daarvan nam de schattige pakjes wel heel serieus: beschermen we onze kinderen niet teveel door zelfs onze stofzuiger van een zacht, onscherp truitje te voorzien? Voor de paar mensen die hier daadwerkelijk van wakker hebben gelegen hebben we goed nieuws: het is gewoon een 1-april-grap. Hoe leuk en schattig ze ook zijn, schrijft Bosch, de onesies zijn helemaal niet geschikt voor productie in verband met (brand)veiligheid. Exit stofzuigerkostuum.

Beeld Bosch

‘Nieuw bij HEMA: tompouce deodorant spray. Zo ruik je altijd naar je favoriete gebakje. Proberen? Tag je liefste vriend of vriendin in dit bericht en maak samen kans op een lekker zoet cadeautje.’

Zo brengt HEMA op Facebook haar ‘nieuwe product’ onder de aandacht. Het iconische, zoete HEMA-gebakje in een flesje, wie wil dat nu niet.

Nieuw bij HEMA: tompouce deodorant spray. Zo ...

Nieuw bij HEMA: tompouce deodorant spray. Zo ruik je altijd naar je favoriete gebakje. Proberen? Tag je liefste vriend of vriendin in dit bericht en maak samen kans op een lekker zoet cadeautje.

'Ken je dat? Zit je net lekker op een terrasje, rent je kind weg! Jij in paniek, want binnen 5 seconden is hij compleet uit het zicht verdwenen. Hoe vind je hem nu ooit terug? Zou fijn zijn als daar een oplossing voor kwam, toch?'

Met deze inleidende anekdote kondigt de Mediamarkt een nieuw product aan, namelijk de RFID S4 Easy-Chipper waarmee je je kind 'helemaal pijnloos en onzichtbaar voorziet van een onderhuids geplaatste Tag & Trace-microchip.'

Heel handig, zo vervolgt de Mediamarkt, want daarmee kun je meteen op je smartphone zien waar je kind is.

Wie de chip wil bestellen, komt echter bedrogen uit. 'Product tijdelijk niet op voorraad', meldt de site.

Beeld Mediamarkt

Slapen in het gezelschap van 35 haaien, in een tank met drie miljoen liter water. De vraag is of je een oog dicht doet, maar Airbnb prijst deze logeerpartij in The Sharq Aquarium in Parijs als volgt aan: 'Een rustige behuizing met een groot cilindrisch bed en een adembenemend, meeslepend uitzicht op uw nieuwe scherpgetande vrienden.' Het enige dat de schone slaper van de haaien scheidt, is een glazen wand van 360 graden.

Airbnb verloot de bijzondere slaapplek onder drie mensen. Die kunnen hier aanspraak op maken door in een aantal zinnen duidelijk maken waarom juist zij hier recht op hebben. Wij voelen nattigheid. Vooral de aangekondigde huisregels lijken nogal vergezocht: geen selfies nadat het donker is, niet slaapwandelen en geen nachtelijke zwempartijen. Bovendien rept Aquarium de Paris op zijn site met geen woord over een slaappartij tussen de haaien.

Beeld Airbnb

'Eindbaas Pieter' van Coolblue kan een lachstuip nauwelijks bedwingen als hij in een videobericht vertelt over het nieuwe initiatief van de online retailer. Hij roept klanten op zich aan te melden als MiniMagazijn-houder. Op die manier zorgt Coolblue voor talloze nieuwe ophaaldepots en kunnen ze hun streven 'vandaag besteld, binnen 30 minuten af te halen' waarmaken.

In de video wordt zelfs een vrouw geïntroduceerd die een zogenaamd MiniMagazijn runt. Ze waarschuwt potentiële magazijnhouders om duidelijk te zijn over openingstijden, 'want laatst stond er een buurman om half 2 's nachts voor m'n deur'.

Ook deze vrouw ziet eruit alsof ze elk moment in lachen uit kan barsten. De makers hebben duidelijk lol gehad met de video over het verzonnen initiatief.

Uit Brabant komt een redelijk flauwe grap met een serieus staartje. Een stichting ontwikkelt emoji's voor blinden. 'Stel je even voor, computerstem zegt droog: Tranen-rollen-over-wangen. We hebben hier dubbel gelegen tijdens de opnamen', citeerde Omroep Brabant vorige week Bart Vroom van Stichting Dedicon in Grave. 'We hebben hier verschillende geluidsstudio's waar we onder meer luisterboeken opnemen, dus het is niet verrassend dat dit idee uit onze koker komt.' Hij beschrijft vervolgens onder meer het geluidseffect van de bekende emoji van de lachende drol.

Vandaag volgt er een mea culpa. 'Ondanks dat het een 1 april-grap betreft, is onze boodschap wel degelijk serieus. Blinde mensen hebben een forse achterstand als het gaat om toegang tot informatie'. De stichting is de grap voorbij en ziet 'veel potentie in dit idee': 'En gezien de vele enthousiaste reacties die we ontvingen zijn we daarin niet de enigen.' Dedicon gaat de komende tijd met andere partijen onderzoeken of ze het idee alsnog daadwerkelijk kunnen realiseren.

De lachende drol. Beeld .

Ook wij bellen wel eens een bij voorbaat ongeloofwaardig persbericht na. Bij Belvilla waren ze zo sportief om het vrijwel direct toe te geven.
Ja, het was een grap.
Nee, het is niet mogelijk om een huisdier te huren bij het boeken van een vakantiehuis in Nederland.

'Maar we werden wel platgebeld door mensen die dachten dat het serieus was', zeiden ze bij Belvilla. Grap aldus geslaagd.

Beeld Belvilla

Ah, een persbericht van het Museon in Den Haag: het heeft een 200 miljoen jaar oud skelet van een reuzenspitsmuis opgenomen in de collectie. 'We zijn het enige museum ter wereld dat een skelet van dergelijke kwaliteit heeft', rept het persbericht. 'Het dier, dat in afmetingen en gewicht is te vergelijken met een potvis, doet denken aan een kruising tussen een walvis en een reuze miereneter.'

Hm, even speuren en we vinden een bericht uit 2008 dat hier wel erg op lijkt. Echter, die reuzenspitsmuis was lang niet zo groot en had het formaat van een uit de kluiten gewassen poes.

Het Museon blijkt niet voor één kat te vangen en citeert in het persbericht één van de wetenschappers van de Academie van Natuurhistorische Wetenschappen in Californië, Cyrell Yates: 'Dit is een van de meest opwindende ontdekkingen uit mijn carrière'.

De beste man blijkt niet te bestaan.

Het Museon in Den Haag hoopt met een bizar grote reuzenspitsmuis op extra bezoekers. Beeld anp

'Gratis beschikbaar' - dat werkt altijd, moet voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal hebben gedacht bij het bedenken van hun 1-aprilgrap van dit jaar. Om gebruikers van energieslurpende gloeilampen te criminaliseren bedacht de organisatie een 'gratis app waarmee dwars door muren heen brandende gloeilampen kunnen worden gedetecteerd'. Het persbericht werd gisteren verzonden.

VARA-programma Vroege Vogels nam het bericht over. En ook de website Duurzaam Nieuws trapte erin, getuige deze webpagina die inmiddels is schoongeveegd.

Milieu Centraal deed dan ook een aardige poging om het bericht zo geloofwaardig mogelijk te maken door tegen het einde van het persbericht het privacy-aspect nog even aan te stippen: 'Het feit dat de gloeilampenscanner dwars door muren heen warmteverschillen kan registreren, is mogelijk privacygevoelig. Daarom heeft de voorlichtingsorganisatie een gedragscode opgesteld, met uitleg over de wetgeving voor film en fotografie.'
Netjes hoor.

Beeld anp

En dan een twijfelgevalletje. Megaster Pharrel Williams opent vrijdag (1 april...) zijn nieuwe 'werkplek' op het hoofdkantoor van jeansmerk G-Star in Amsterdam en de Volkskrant mag het nieuws vrijdag exclusief brengen, zo meldde een woordvoerder ons eerder deze week.

Geloofwaardig - omdat Williams sinds kort daadwerkelijk aandeelhouder is van het internationale merk.

Ongeloofwaardig - omdat we niet aanwezig mogen zijn bij de betreffende rondleiding. 'Alleen een selecte groep internationale journalisten én RTL Boulevard' mogen met Pharrel meelopen...

Is ‘Head of Imagination’ Pharrell Williams vrijdag een imaginaire verschijning, of laten we hier een mooie ontmoeting aan ons voorbijgaan?

Pharrel Williams Beeld getty

Hoewel de wakkerste redacteuren het al snel doorhadden, sijpelde de berichtgeving rond het te schrappen raket-ijsje vorige week toch nog door op diverse nieuwssites en social media. Zie hier, hier en hier.

Berichten werden uiteindelijk herschreven. Het was niettemin de eerste 1-aprilgrap van het jaar, die toch redelijk geslaagd mag worden genoemd. Dat gratis stukje publiciteit rond 1 april had Ola - van de ijsjes - toch maar mooi te pakken.

Dit was in het kort het verhaal: moederbedrijf Unilever zou de 'ijsmerkenportfolio' willen 'stroomlijnen' en zodoende teruggaan van 450 naar 90 soorten ijs wereldwijd. Het raketje is naar eigen zeggen 'alleen populair in Nederland' en behoorde daar dus volgens het persbericht niet bij. De hoop op felle protestacties bleek ijdel; de aanhoudende stroom telefoontjes van journalisten noopte de Unilever-communicatie-afdeling tot een redelijk raadselachtig maar toch verhelderend vervolgbericht: 'Bericht bevat geen verwijzing naar 1 april, maar Raket is al 50 jaar het allerallerallerbest verkochte ijsje van Ola. Dus ja, 1 april.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden