NieuwsLooncompensatie

1,7 miljoen werknemers afhankelijk van looncompensatie

Zeker 1,7 miljoen Nederlanders krijgen hun loon (gedeeltelijk) doorbetaald door het UWV. Dat blijkt uit cijfers die de uitkeringsinstantie vrijdag publiceerde. Veruit de meeste aanvragen voor looncompensatie komen uit de horeca, gevolgd door de detailhandel.

Medewerkers van het UWV-kantoor in Eindhoven. Beeld Marcel van den Bergh
Medewerkers van het UWV-kantoor in Eindhoven.Beeld Marcel van den Bergh

In totaal hebben 114 duizend werkgevers een aanvraag ingediend voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Bij een omzetverlies van meer dan 20 procent compenseert het UWV tot 90 procent van de loonkosten. Inmiddels hebben zo’n 104 duizend werkgevers een voorschot ontvangen van in totaal 1,9 miljard euro. De meeste toekenningen gingen naar kleine ondernemers met minder dan tien werknemers.

De meeste aanvragen kwamen vanuit de horeca (zo’n 22 duizend), daarna volgen de detailhandel en ‘overige commerciële dienstverlening’. Het verwachte omzetverlies van de aanvragers is gemiddeld 70 procent. In de horeca en cultuur is dat hoger met respectievelijk 82 procent en 79 procent. Het laagst is het gemiddelde verwachte omzetverlies in de sector bank- en verzekeringswezen. 6.700 aanvragen werden afgewezen. 

Uitkering

In totaal liggen nu zo'n 2 miljoen mensen (deels) aan het noodinfuus van de overheid, berekende het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vrijdag. Dat is meer dan 20 procent van de totale beroepsbevolking. Naast de werknemers die deels worden gecompenseerd door het UWV, zijn er volgens SZW ook 343 duizend zzp’ers die inkomenssteun hebben aangevraagd bij hun gemeente. 

Al die overheidssteun kan overigens niet alle banen redden, bleek begin deze maand uit cijfers van het UWV en CBS. Het aantal nieuwe uitkeringen nam met 40 procent toe en het aantal werkenden is in zes jaar niet zo sterk gedaald.

Lees ook

Hier komen werkgevers terecht die géén steun krijgen
Zeker 114 duizend werkgevers worden inmiddels gecompenseerd met de zogeheten Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Ondernemers die niet geholpen kunnen worden, komen terecht bij het UWV-kantoor in Eindhoven. ‘Mensen zijn radeloos, ze zien hun levenswerk instorten.’  

Veelbesproken experiment met bijstand afgerond: zachte hand beter dan de harde?
Wat werkt beter om mensen in de bijstand aan het werk te helpen, de harde of de zachte aanpak? Een veelbesproken experiment is in diverse steden afgerond. Bijvoorbeeld in Utrecht, waar de alternatieven beter lijken te werken dan de huidige aanpak, al zijn de verschillen klein. 

Het regent aanvragen bij het UWV: ‘Ik verdien natuurlijk liever m’n eigen geld’
Het aantal nieuwe WW-uitkeringen is in maart met 42 procent toegenomen ten opzichte van februari. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Voor het eerst wordt concreet hoe hard de klap is die de coronacrisis uitdeelt aan de arbeidsmarkt.

Strooien met miljarden: de peperdure redding van de economie
Een maand geleden kondigde het kabinet een miljarden verslindend noodpakket aan dat de ergste financiële nood moet lenigen van door de coronacrisis getroffen werknemers, zzp’ers en ondernemingen. Hoeveel is er al uitgegeven, en aan wie?

UWV krijgt in één dag bijna 34 duizend aanvragen voor looncompensatie
Ondernemers die door de coronacrisis hun omzet zagen verdampen, hebben zich massaal gemeld bij het UWV voor looncompensatie. Het digitale noodloket hiervoor ging maandagochtend open, en aan het einde de middag waren er al bijna 34 duizend aanvragen binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden