1,6 miljoen werknemers zonder cao

Duizenden gemeenteambtenaren leggen vandaag het werk neer uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao. Maar zij zijn lang niet de enigen die wachten op vernieuwing van hun arbeidsvoorwaarden.

AMSTERDAM - Ruim 1,6 miljoen werknemers hebben inmiddels te maken met een verlopen cao. Dat is meer dan eenderde van de ruim vijf miljoen werkenden die onder een cao vallen. Zonder nieuwe cao staat hun loon stil en het is maar de vraag of ze die achterstand ooit inlopen.


Opvallende uitschieters zijn de iets meer dan 100 duizend rijksambtenaren die al sinds 2011 zonder cao zitten, maar ook de cao voor woninginrichters en meubelzaken en die voor kappers zijn al jaren niet vernieuwd. De cao voor de 170 duizend gemeenteambtenaren liep af per 2013. In veel sectoren verlopen de onderhandelingen stroef, erkennen zowel werkgevers als vakbonden. Knelpunten zijn volgens de werkgevers de te hoge looneisen, en volgens de vakbonden de verslechteringen van arbeidsvoorwaarden.


Vanaf volgend jaar worden meer taken overgeheveld naar de gemeenten terwijl ze daar te weinig geld voor krijgen, zegt Bert de Haas, cao-onderhandelaar van ambtenarenbond Abvakabo. 'Maar dan moet de Vereniging Nederlandse Gemeenten bij de rijksoverheid aankloppen voor meer geld in plaats van te korten op de ambtenarensalarissen.' De woordvoerder van de VNG vindt de looneis van 5,5 procent voor twee jaar 'te fors'.


De FNV stelt dat er niet minder cao's worden afgesloten dan vorig jaar. 'Wel is er jammer genoeg een aantal cao's die al meerdere jaren niet afgesloten kunnen worden. Vooral omdat werkgevers alleen verslechteringen willen afspreken. En dat gaan wij niet doen', zegt cao-coördinator Mariëtte Patijn.


Volgens de werkgevers is er echter wel een achterstand. 'Dit jaar moeten er bijna vijfhonderd cao's worden vernieuwd. De teller staat pas op 150', zegt Jannes van der Velde, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. 'Maar zolang de overheid niet meer financiële ruimte heeft, zullen er geen nieuwe cao's worden gesloten.' Er zijn bijna 300 duizend rijks- en gemeenteambtenaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden