Cijfers bij het nieuwsCoronavirus

1,6 miljard prikken in China gezet, Nederland blijft grotendeels donkerrood

De belangrijkste coronacijfers van donderdag: wereldwijd zijn 4 miljard coronaprikken gezet, de dalende besmettingstrend in Nederland zet door, maar nog niet snel genoeg voor een groene kleur op de EU-kaart.

Een student wordt woensdag in de Chinese stad Shenyang ingeënt met het covid-19-vaccin van Sinopharm. In totaal heeft China het toedienen van 1,6 miljard vaccindoses gerapporteerd. Beeld AFP
Een student wordt woensdag in de Chinese stad Shenyang ingeënt met het covid-19-vaccin van Sinopharm. In totaal heeft China het toedienen van 1,6 miljard vaccindoses gerapporteerd.Beeld AFP

Meer dan 4 miljard coronavaccins toegediend wereldwijd, waarvan 1,6 miljard in China

Bijna 15 procent van de wereldbevolking is volledig gevaccineerd, en nog eens zo’n percentage kreeg al een eerste prik coronavaccin. In totaal zijn nu meer dan 4 miljard prikken gezet. Eind juni was het priktempo hoger dan nu, toen werden er bijna 300 miljoen doses per week toegediend, in de eerste weken van juli net iets meer dan 200 miljoen. De laatste week neemt de vaccinatiesnelheid weer toe, vooral in China en India lopen de aantallen op. China rapporteert nu in totaal 1,6 miljard doses, in India zijn 450 miljoen prikken gezet. Daarna volgen de VS met 343 miljoen coronaprikken. In de Verenigde Staten lijkt de grens van vaccinatiebereidheid in zicht te komen. Over het algemeen zijn daar genoeg vaccins op voorraad, maar het percentage volledig gevaccineerden, nu 49 procent, neemt nauwelijks meer toe.

Besmettingscijfer hoger door storing

De afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 4.586 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Nederland, 48 procent minder dan een week eerder. Het RIVM meldt donderdag 4.506 besmettingen, zo’n duizend meer dan woensdag. Maar toen kampte de GGD met ict-problemen en waren de cijfers niet compleet. Het hogere aantal van donderdag wordt vooral veroorzaakt door nameldingen, laat een woordvoerder van het RIVM weten. Het aantal gemelde positieve testen is desondanks een stuk lager dan de 6.245 van vorige week donderdag. De storing is verholpen.

Ook Limburg nu donkerrood op EU-kaart, dalende cijfers hebben pas volgende week effect op kleurcode

Limburg kleurt donkerrood op de risicokaart van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC Vorige week gold voor Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel al het hoogste risiconiveau. De rest van de provincies blijft rood. Inmiddels zijn de besmettingscijfers in Nederland onder de grens die geldt voor het hoogste risiconiveau. Maar omdat het ECDC altijd veertien dagen terugkijkt, zijn de hogere cijfers van vorige week ook meegenomen in de bepaling van de kleurcodes. EU-lidstaten beslissen uiteindelijk zelf over de regels voor vakantiegangers. Elk land hanteert hierbij een ander ‘stoplicht’ met andere kleurcodes en grenswaarden. Wel baseren sommige landen zich deels op de Europese aanbevelingen. Spanje kent ook veel regio’s waar het coronarisico zeer hoog is volgens het ECDC. Verder zijn Cyprus, de Franse eilanden Corsica en Martinique en Kreta en de Zuid-Egeïsche eilanden in Griekenland donkerrood.

Grote delen Nederland en Spanje donkerrood op risicokaart EU Beeld ECDC, VK infographics
Grote delen Nederland en Spanje donkerrood op risicokaart EUBeeld ECDC, VK infographics
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden