1,5 jaar cel geëist tegen bestuurder monstertruck

Voor de rechtbank in Almelo heeft anderhalf jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de 51-jarige monstertruckchauffeur wegens onverantwoord handelen. Bovendien mag D. als het aan de officier ligt tien jaar geen stuntman meer zijn en wordt zijn monstertruck verbeurd verklaard.

Monstertruck in HaaksbergenBeeld anp

Was het een technisch mankement dat de oorzaak was van het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen in september 2014? Of toch een blunder van de bestuurder, Mario D.? We zullen het wel nooit zeker weten.

Maar het doet er ook niet toe, vond Officier van Justitie Aidan van Veen. Kern van de zaak is dat D. op een te klein plein met een te grote truck een te gevaarlijke stunt uitvoerde en niet adequaat reageerde toen het mis ging. Met als gevolg drie doden en 24 zwaar gewonden.

Op de tweede dag van het proces kwam ook D.'s advocaat Rob Oude Breuil aan het woord. Die hield vol dat een technisch mankement had geleid tot het ongeluk. Niet het vast blijven zitten van het gaspedaal, zoals zijn cliënt een dag eerder had beweerd, maar het haperen van de achterwielbesturing was volgens Oude Breuil de oorzaak dat het misging.

Door de klap waarmee de monstertruck van de stapel sloopauto's af stuiterde zou een bout zijn los geschoten waardoor de besturing niet meer werkte. Dat valt D. niet te verwijten, aldus zijn advocaat. Het plein was volgens Oude Breuil 'an sich' niet te klein voor de stunt. 'Als de achterwielbesturing wel had gewerkt, was er niets gebeurd.'

Volgens officier Van Veen onderstreept het feit dat zo'n mankement zomaar kan optreden juist dat er bij dit soort stunts extra veiligheidsmarges in acht moeten worden genomen. Dat had D. niet gedaan. 'De veiligheidsmaatregelen waren nul komma nul.'

Overheid blijft immuun in strafrecht

Het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen, de Schipholbrand (2005), de Vuurwerkramp in Enschede (2000), het zijn ernstige drama's waarbij ambtenaren en bestuurders grote fouten hebben gemaakt door onvoldoende toezicht of gebrekkige vergunningverlening. Overheden in Nederland kunnen echter niet strafrechtelijk worden vervolgd voor fouten gemaakt bij het uitoefenen van publieksrechtelijke taken.

Tegen de stichting Sterevenementen Haaksbergen eiste het Openbaar Ministerie een boete van 25 duizend euro omdat die zich te weinig had bekommerd om de veiligheid van de toeschouwers. De advocaat van de stichting weersprak dat. Volgens hem heeft de stichting zich gehouden aan de voorwaarden in de vergunning van de gemeente en vertrouwde men op de jarenlange ervaring van D. als professioneel stuntman. 'De stichting kon niet anders handelen dan ze heeft gedaan.'

Hij vroeg om vrijspraak. Oude Breuil benadrukte dat D. ook slachtoffer is in deze zaak. Hij is maandenlang achtervolgd door de pers als 'opgejaagd wild'. De advocaat achtte zijn cliënt met een werkstraf voldoende gestraft. Die zei in zijn slotwoord dat het hem 'heel erg' speet, een spijtbetuiging waar veel slachtoffers op zaten te wachten.

Uitspraak op 15 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden