1, 20, 75 of 1.000 Mauro's?

Hoeveel Mauro's zijn er eigenlijk? Het antwoord op die vraag varieert van duizend tot 'hij is een uniek geval'.

AMSTERDAM - De hoogte is afhankelijk van de definitie die wordt gehanteerd, waarbij leeftijd bij aankomst, verblijfsduur en banden met het pleeggezin een rol spelen. Op het CDA-congres sprak minister Leers over circa duizend anderen. Maar daarmee doelde hij op het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen dat is uitgeprocedeerd. Dat zijn niet allemaal vergelijkbare gevallen.

De enige concrete cijfers die rouleren over het aantal 'Mauro's' zijn schattingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die zijn gebaseerd op inschrijvingen bij de Dienst Terugkeer en Vertrek en gegevens van het project Perspectief, waarbij uitgeprocedeerde alleenstaande minderjarige vreemdelingen werden begeleid.

Volgens die schatting zijn er in Nederland zo'n 75 vergelijkbare gevallen: kinderen die voor hun 12de alleen naar Nederland zijn gekomen, minimaal acht jaar hier wonen en nooit een (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben gekregen. Onder de 12 komen de kinderen in principe automatisch terecht in een pleeggezin. Hoewel het debat volgens Leers niet over aantallen gaat, dienen de cijfers wel om het argument te weerleggen dat het maar een kleine groep is, zegt een woordvoerder.

Partijen die willen dat Mauro mag blijven, betogen met dezelfde cijfers juist dat het om een heel kleine groep gaat. Zij gebruiken wat strengere criteria om een 'Mauro-geval' te definiëren: van de 75 zijn er slechts 10 die op hun 9de hier zijn gekomen en 10 die op hun 10de zijn gekomen. Zo blijven er nog maar 20 Mauro-achtigen over.

Maar zelfs binnen die 20 is Mauro uniek, zeggen de kinderrechtenorganisatie Defence for Children en de Stichting Nidos, die de voogdij voor alleenstaande minderjarige asielzoekers en vluchtelingen regelt. 'Wij kennen geen enkel ander geval waarbij een kind zo jong alleen naar Nederland kwam en meer dan acht jaar in hetzelfde pleeggezin heeft gewoond', zegt Carla van Os van Defence for Children. 'Meestal blijven kinderen niet zo lang in hetzelfde pleeggezin.' Ook hebben zich bij de organisatie nog geen andere jongeren aangemeld na alle media-aandacht voor Mauro. 'Dat is frappant, normaal gebeurt dat wel als jongeren denken dat ze een kans maken.'

Wouter van Zandwijk van Vluchtelingenwerk gooit de handdoek in de ring: '20, 75 Mauro's, wij weten het ook niet. We werken met vrijwilligers en hebben geen tijd om dit soort inventarisaties te doen.'

Vluchtelingenwerk heeft het liever over de brede groep van 500 tot 800 jonge asielzoekers die al langer dan acht jaar in Nederland zijn door nalatigheid van de overheid. Oppositiepartijen ChristenUnie en PvdA ontwierpen deze zomer een wetsvoorstel waardoor deze hele groep zou mogen blijven. Dat is voor Vluchtelingenwerk de enige oplossing.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden