1,2 miljard euro voor 's werelds grootste stamboomwebsite

Het Amerikaanse stamboomconglomeraat Ancestry.com wordt voor 1,2 miljard euro overgenomen door de Europese investeringsmaatschappij Permira en het eigen management. De overnameprijs ligt ruim 40 procent boven de prijs waarmee het aandeel - genoteerd op de Nasdaq - vrijdag sloot.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - Ancestry.com is de afgelopen decennia uitgegroeid tot de grootste commerciële genealogensite ter wereld. Ruim 2 miljoen leden betalen maandelijks circa 30 euro om toegang te hebben tot ruim 10 miljard persoonsvermeldingen en 38 miljoen stambomen. De gebruikers komen vooral uit de Verenigde Staten. Maar ook in Canada, Australië en enkele Europese landen zijn de nodige stamboomenthousiasten op de dienst geabonneerd.

Het bedrijf begon in 1983 als uitgever van genealogische boeken. Het verkocht de afdeling papier in 2010 en legde zich volledig toe op de almaar groeiende markt van amateurgenealogen, die hun heil zoeken in digitale bronnen. Naast de site Ancestry.com heeft het bedrijf nog enkele andere websites. Daaronder is Footnote.com, waarop foto's van archiefstukken te vinden zijn. Daarnaast levert het software voor genealogen en geeft het nog steeds boeken uit.

Vorig najaar kelderde de koers van het aandeel Ancestry nog, nadat het televisieprogramma Who do you think you are ('Wie denk je dat je bent') van de buis werd gehaald. In dat programma gingen bekende Amerikanen met behulp van de site op zoek naar hun voorouders. Toch verraste Ancestry.com analisten het eerste half jaar met goede resultaten en een hoge omzetverwachting van 370 miljoen euro.

Het management en de investeerders geloven dat de markt voor de stamboomwebsite nog flink kan groeien. Het geld dat met de overname gemoeid is, wil het bedrijf gebruiken om de vleugels uit te slaan en nog meer archieven voor de gebruikers toegankelijk te maken.

Nederlandse stamboomenthousiasten volgen het nieuws met argusogen. 'Wij vrezen dat de groei van die betaalsites ertoe zal leiden dat onze hobby duurder wordt', zegt voorzitter Roelof Vennik van de Nederlandse Genealogische Vereniging.

Hij verwacht niet dat veel Nederlanders zich op Ancestry zullen abonneren zolang er in Nederland nog goede gratis sites zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden