1-0 voor Organon

Werknemers en commissarissen van Organon hebben deze week een fikse overwinning behaald. Het ontslag van 2.175 medewerkers is voorlopig afgewend, en moederbedrijf MSD heeft zich bereid getoond een alternatief te zoeken voor ontmanteling van de Nederlandse activiteiten....

Organon dreigde het zoveelste Nederlandse kennisintensieve bedrijf te worden dat wordt verkwanseld door ingrijpen van een buitenlandse eigenaar. Nu weten we dat massaal protest door werknemers met steun van commissarissen, politiek en de publieke opinie soelaas kan bieden. De ondernemingsraad heeft immers succesvol via de rechter weten af te dwingen dat de reorganisatie wordt herzien.

Voor de werknemers van Organon is dit nog geen garantie voor behoud van werkgelegenheid en onderzoek in Oss. Maar het maakt wel duidelijk dat Amerikaanse bedrijven – Merck in dit geval – wel rekening hebben te houden met de mores in het kleine Nederland. Het feit dat MSD bij voorbaat instemde met een alternatieve route maakt duidelijk dat het bedrijf er niet veel vertrouwen in had dat de verdediging van de geplande reorganisatie voor de rechter stand zou houden.

Het risico bestaat dat MSD het uitstel gebruikt om straks met betere argumenten voor de dag te komen zodat het oorspronkelijke plan tot sluiting alsnog kan worden uitgevoerd. Maar de kans dat ondertussen een nieuwe eigenaar wordt gevonden voor de Nederlandse activiteiten is zeker niet gering. Veel hangt daarbij af van wat stakeholders aandragen. Elk initiatief zal immers serieus worden onderzocht, zo is beloofd door de eigenaar.

Dit biedt ook de Nederlandse overheid kans om de helpende hand toe te steken en zo opnieuw actief – en beter – invulling te geven aan innovatiebeleid. Dat behelst wel wat meer dan ‘het onderzoeken van de mogelijkheden’ van een sciencepark in Oss. Want dat zou inderdaad slechts een doekje voor het bloeden zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden