08.10 uur: een hoofd rolt voorbij

Afghanistan beleefde zondagochtend een van zijn zwaarste aanslagen. De Taliban stellen zich verantwoordelijk...

Van onze verslaggeefster Deedee Derksen

Om 8.10 uur stoot Ali Shah Paktiawal, de baas van de recherche in Kabul, zijn hoofd tegen het dak van zijn gepantserde auto. Hij vervloekt eerst zijn chauffeur en doet dan het portier open om te kijken waarom de auto een stukje de lucht in is gegaan. Op dat moment komt er een mannenhoofd voorbijrollen.

Om 8.10 uur loopt de rossige agent Zemari zijn ronde op de parkeerplaats voor het hoofdbureau van politie in Kabul, als hij ineens een gigantische klap hoort. Als hij opkijkt, ziet hij onderdelen van een politiebus door de lucht vliegen. In de bus zitten mensen rechtop, met hun handen op het bankje voor hen. Ze zijn verkoold.

Om 8.10 uur gaat uit het licht uit in het hoofd van de 24-jarige Nasir Ahmad. Juist terwijl hij tegen zijn vriend Hamid zit te klagen dat hij als schoonmaker op de politieacademie zo slecht wordt betaald. Twee uur later, als hij wakker wordt in een ziekenhuiskamer vol lijken, denkt hij er anders over. Als onderknuppel moest hij achterin de politiebus zitten. De bom ontplofte voorin.

Volgens de politie zijn er 35 mensen om het leven gekomen, van wie 22 politiemensen. De minister van Binnenlandse Zaken corrigeert het dodental enkele uren later: het zijn er 24. Ook dan nog is het een van de zwaarste aanslagen die Afghanistan ooit heeft gekend.

President Hamid Karzai veroordeelt de aanslag onmiddellijk als een poging de door het Westen gesteunde opbouw van de Afghaanse politiemacht te saboteren.

‘De politie is een geliefd doelwit van terroristen’, zegt ook hoofd recherche Paktiawal ’s middags in zijn kantoor. Wie de daders zijn? ‘Taliban’, is zijn korte antwoord. Hij heeft weinig tijd. Zijn kantoor is binnen een paar uur veranderd in een crisiscentrum, vol in- en uitlopende politiemannen, rinkelende telefoons en stapels papieren die moeten worden ondertekend.

Voor de toegestroomde menigte is het zo klaar als een klontje wie er achter de de aanslag zitten: de Pakistanen. ‘Afghanen zouden zoiets nooit doen’, zegt ook een medewerker van het ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘Een echte moslim pleegt geen aanslagen, zelfs niet als het om ongelovigen gaat.’

Maar Talibanwoordvoerder Qari Yusuf Ahmedi zegt iets wat de inwoners van Kabul liever niet horen. Volgens hem was het een zelfmoordaanslag en was de dader Mullah Asim Abdul Rahman: een 23-jarige Afghaan afkomstig uit de hoofdstad. ‘Deze zelfmoordaanslag is onderdeel van de serie hinderlagen die we leggen voor Amerikanen en de Afghanen die als slaven voor hen werken.’

Twee oude studievrienden heeft de 33-jarige politieagent Hassadullah Gulbahar vandaag verloren: Habib en Haroon, die op school werd gepest omdat hij zo lang was. ‘Allah moet de degene die dit gedaan heeft vernietigen’, snauwt de politieman. Hij moet de wacht houden bij de poort van het hoofdbureau, twintig meter van de plek waar de zelfmoordaanslag is gepleegd.

Aan de poort is de sfeer gespannen. Maar op veel bezoekers hoeven ze niet te rekenen. Niemand waagt zich nog graag in de buurt van de politie.

Politiebureaus, checkpoints en patrouillerende agenten mijdt hij als de pest, zegt de 30-jarige mechanicus Abdul Zaher. Maar de rossige agent die wachtloopt op de parkeerplaats is zijn beste vriend. ‘Toen ik hoorde over de aanslag, ben ik direct hierheen gekomen om te zien of hij het had overleefd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden