07-07-07 is een dag van gekte en geluk

Vandaag slaat de zeven-gekte toe. De datum 7 juli 2007, ofwel 07-07-07, wordt in grote delen van de wereld beleefd als een geluksdag....

Op zeven continenten -– inclusief Antarctica – wordt met Live Earth-concerten aandacht gevraagd voor het klimaatprobleem. Zeven leden van een deskundig panel maken vandaag bekend welke monumenten tot de nieuwe zeven wereldwonderen zijn gekozen. Vooral in de westerse wereld zullen paren vandaag massaal in het huwelijk treden om de drie zevens door de ambtenaar van de burgerlijke stand in het trouwboekje te kunnen laten schrijven.

In vrijwel alle Nederlandse stadhuizen worden aanzienlijk meer huwelijken voltrokken dan op andere zaterdagen. In Den Haag trouwen 45 paren, een veelvoud van het ‘normale’ aantal. In het centrum van Amsterdam klinkt 23 keer het ja-woord. Dat is drie keer meer dan op een gewone zaterdag. Slechts één stel was zo gelukkig het passende tijdstip te kunnen boeken: zeven uur.

De bijzondere dag inspireert ook tot bijzondere locaties; veel ambtenaren van de burgerlijke stand zullen niet op het stadhuis kunnen blijven, maar zich naar boten, restaurants en andere feestelijke plekken moeten begeven om stellen in de echt te verbinden.

De belangstelling van aankomende huwelijkspartners voor 07-07-07 is aanmerkelijk groter dan die voor eerdere bijzondere data, zoals de ‘duivelse’ 06-06-06 van vorig jaar. Dit houdt ongetwijfeld verband met de positieve connotatie die wordt toegekend aan het getal zeven: die van geluk en voorspoed.

Voor christenen is zeven een met veel symboliek omgeven getal. Het komt vaak voor in de Bijbel. Volgens de Bijbel schiep God de wereld in zeven dagen, en bepaalde hij dat de zevende dag een rustdag zou zijn. In de Bijbel ook het verhaal van de zeven vette en de zeven magere jaren.

Nog een bijbels voorbeeld: Jozua liep zeven dagen met zeven priesters rond de muren van Jericho, op de zevende dag zeven maal, waarna de muren instortten. Katholieken kennen zeven sacramenten, zeven hoofdzonden, zeven smarten en deugden van Maria.

Bij joden komt het getal terug in de zevenarmige kandelaar (menora). Zeven weken na het joodse paasfeest vieren joden het Wekenfeest.

Het getal zal ook altijd verbonden blijven met de wereldwonderen. In Lissabon wordt vandaag bekendgemaakt welke zeven van de 21 genomineerde monumenten zijn uitverkoren als een nieuw wereldwonder. Onder de voorgedragen monumenten zijn: de Akropolis in Athene, de Angkor-tempel in Cambodja, de Taj Mahal in India, het Colosseum in Rome en de Eiffeltoren in Parijs.

Van de zeven antieke wereldwonderen bestaat er nog maar één: de piramide van Cheops in Egypte. Op aandringen van de regering in Cairo zal de piramide – niet genomineerd – een eervolle vermelding krijgen als ‘achtste’ wereldwonder.

De online-verkiezing, waarvoor over de hele wereld meer dan zeventig miljoen stemmen werden uitgebracht, was een initiatief van de Zwitserse filmmaker en avonturier Bernard Weber. Hij wil daarmee geld inzamelen voor behoud van het culturele werelderfgoed.

Omdat Nederland geen rol speelt in de verkiezingen voor de wereldwonderen, organiseerde Planet.nl een stemming over het grootste Nederlandse ‘wonder’. Winnaar? De Delta-werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.