vijf vragen

0,9 procent rente en ja, het kan nog lager

De Rabobank verlaagde donderdag als eerste de spaarrente tot onder de 1 procent. Goede kans dat meer banken volgen. Waar kunt u nog heen met uw spaargeld, en andere vragen.

Eric van den Outenaar
null Beeld Peter van Hugten
Beeld Peter van Hugten

Na de dalende hypotheekrentes en hyperlage rendementen op staatsobligaties breekt ook de spaarrente een nieuw record. Ten nadele van de consument, dat wel.

De Rabobank heeft donderdag de rente op haar internetspaarrekening voor particulieren met variabele rente verlaagd naar 0,9 procent. Daarmee is de grootste spaarbank van Nederland de eerste die door de psychologische ondergrens van 1 procent duikt.

Slechts nieuws, niet alleen voor Rabobank-rekeninghouders. De Rabobank is misschien de eerste, meestal volgen er al snel meer. Daarom vijf vragen over de dalende trend in spaarrentes.

Waarom is er een glijdende schaal in de spaarrente?

De belangrijkste oorzaak is dat de banken nog nooit zo goedkoop aan geld konden komen. Ze zijn daardoor minder afhankelijk van de spaarders als geldbron om weer aan bedrijven uit te lenen of hypotheken mee te verstrekken.

Ook bij spaargeld geldt de wet van vraag en aanbod. De bank heeft minder behoefte aan spaargeld, consumenten potten juist op. Het gevolg: de bank betaalt een lagere rente.

De recente trend naar beneden komt doordat de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) heel laag is. Daarnaast is de ECB sinds kort begonnen met het opkopen van staatsobligaties. Ook dat zorgt voor 'goedkoop geld' richting de banken. Dalende spaarrentes zijn de vervelende bijwerking van de ECB-actie.

Is het overal zo bar en boos?

Nee. Bij hetzelfde type spaarrekening kunnen de verschillen ondanks de dalende trend aanzienlijk zijn. De beloning op spaarrekeningen van grootbanken ING en ABN Amro zijn sinds begin dit jaar 1 procent. Ter vergelijking: de banken boden zo'n twee jaar geleden allemaal nog meer dan het dubbele.

Er zijn echter kleinere banken die variabele rentes aanbieden tot 1,6 of 1,7 procent. Voorbeelden zijn de bank van Leaseplan, die van verzekeraar Zwitserleven, Centraal Beheer of Knab. Bij sommige banken moet je wel maandelijks een verplicht minimumbedrag van 100 euro of meer inleggen. De kleinere financiële instellingen kunnen nog een relatief hogere rente aanbieden, omdat ze minder last hebben van de strengere financiële regelgeving dan de grootbanken.

Ik zie de laatste tijd ook meer buitenlandse banken adverteren. Kan het voordelig zijn om daar een spaarrekening te openen?

Vaak wel. Net als de kleinere Nederlandse banken zitten ook de buitenlandse aanbieders aan de bovengrens. Enkele belangrijke spelers: het Belgische Argenta, het Chinese ICBC en de Turkse Garantibank Of dit helemaal veilig is, blijft een afweging die je zelf zult moeten maken.

Sinds het Icesave-drama in 2008 geldt er een Europese depositogarantieregeling. Spaargeld is in alle Europese landen tot 100 duizend euro gegarandeerd. De hier actieve buitenlandse banken hebben een bankvergunning in Nederland, maar er zijn er ook een paar die een bankvergunning in Luxemburg of Estland hebben. Bij een bankroet moet je beseffen dat je afhankelijk bent van het land waar de bank zijn vergunning heeft, zegt spaardeskundige Daniel de Wild bij Independer: 'Er blijft altijd een risico bestaan wanneer je geld moet claimen in een klein land met grote financiële instellingen, zoals Luxemburg.'

Je kunt je geld wel voor een paar tienden van procenten meer op een Griekse rekening zetten, maar je hebt weinig aan het garantiestelsel als de Griekse staat ook failliet gaat.

Zijn er nog andere spaaralternatieven?

Ja, die zijn er. Zo kun je een hogere rente ontvangen door je geld voor een langere periode vast te zetten. Je spreek dan een vaste, hogere rente af. Je kunt er dan niet aankomen voor een jaar of langer. Je hebt een probleem als je al je geld nu vastzet en je opeens een nieuwe koelkast of wasmachine nodig hebt. Belangrijk: bij deze zogeheten depositorekeningen zijn de verschillen in rentes tussen de grootbanken en de kleinere banken nog veel groter.

Voor wie meer dan ongeveer 20 duizend euro gespaard heeft, kan het lonen om dat geld op een zogeheten groene spaarrekening te zetten. Dan zijn er belastingvoordelen.

Hoe diep zakt de rente nog?

Dat is moeilijk te voorspellen. In het buitenland zijn er al banken die een negatieve spaarrente rekenen, ook bij particulieren. Je moet betalen om geld te stallen. De Rabobank heeft de ict-systemen er al klaar voor. Daniel de Wild: 'Het loont daarom ook om kritisch naar je huidige spaarrekening te blijven kijken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden