0,6 procent te veel, dat is 3,6 miljard bezuinigen, toch?

Het Nederlandse begrotingstekort komt volgens de Europese Commissie de komende twee jaar 0,6 procentpunt uit boven de Europese norm van 3 procent van het bnp. Het Nederlandse binnenlands product is 600 miljard, 0,6 procent daarvan is 3,6 miljard, pakweg de kosten van het nationaliseren van SNS Reaal. Moet Nederland dat bedrag alsnog gaan bezuinigen?

PvdA-leider Samsom en VVD-leider Rutte presenteren eind oktober het begrotingsakkoordBeeld reuters

De inzet van het kabinet is om te voldoen aan de Europese afspraak. De VVD trok tijdens de formatie de kaart 'degelijke overheidsfinanciën' en is erop gebrand die belofte in te willigen. Vandaar dat het kabinet 16 miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen inboekte, waarmee Nederland in de prognoses van afgelopen november nog onder de 3 procent uitkwam. Maar dat was nog voor de nationalisatie van SNS Reaal.

Toch kent ook de VVD een grens aan de bezuinigingsdrift. In plaats van bezuinigen willen VVD en PvdA nu zoeken naar 'financiële ruimte'. Een beetje stoom kon uit de ketel gelaten worden door garant te staan voor de buffers van DNB en op die manier 'gratis' te delen in de rente van de staatsbank.

Verlossende woorden
Vandaag sprak de Europese begrotingstsaar Olli Rehn verlossende woorden voor het kabinet: Nederland doet het goed. Dat is nog geen reden om achterover te gaan leunen, maar Nederland heeft qua structurele hervormingen de zaakjes op orde en kan wat betreft het incidentele begrotingstekort op wat coulance rekenen van de Europese Commissie.

SNS Reaal mag dan roet in het eten gooien, belangrijker vindt de commissie het dat Nederland het pensioenstelsel hervormt, de woningmarkt in beweging brengt, de hypotheekregels aanscherpt, de arbeidsmarkt moderniseert, de zorg opnieuw inricht. Die maatregelen hebben niet alleen in 2013 effect, maar ook in 2030.

Het daadwerkelijke rapport krijgt Nederland pas in mei. Dan presenteert de Europese Commissie de landenspecifieke aanbevelingen. Structureel is Nederland dus op de goede weg, en mogelijk valt het begrotingstekort ook nog iets minder dramatisch uit dan de 3,6 procent die vandaag als prognose werd gepresenteerd. Daarin was Dijsselbloems meevallerstruc van vorige week met DNB nog niet meegerekend.

Koers bijstellen
Maar voordat de commissie met een oordeel komt, moet Nederland bepalen in hoeverre het zelf de koers bijstelt. Komende week verschijnen cijfers van het CPB, de richtinggevende rekenmeester voor het kabinet. Op basis van die prognose voor de middellange termijn herziet het kabinet de begroting en stuurt het in april een nieuwe opzet naar Brussel. Aan de hand daarvan doet de commissie in mei haar aanbevelingen.

Met de voorlopige goedkeuring van Rehn in het achterhoofd zullen VVD en PvdA waarschijnlijk koersbehoud propageren. Nu nog meer bezuinigen zou meer kwaad dan goed doen, zullen ze verkondigen. Nederland heeft alleen wat respijt nodig, aan de horizon lonkt immers herstel. Volgend jaar gaat de Nederlandse economie weer ruim een procent groeien, voorspelt Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden