0,12 procent rente voor veilige haven Nederland

PETER DE WAARD

AMSTERDAM - De Nederlandse staat zit voor drie dubbeltjes op de eerste rang. Maandag werd schatkistpapier geplaatst met een looptijd van drie maanden tegen het historisch lage rentepercentage van 0,12 procent. Over 1.000 euro hoeft de staat 1,20 euro per jaar of drie dubbeltjes per kwartaal aan rente te vergoeden.

Nederland kan de positie van een veilige haven binnen de eurozone op dit moment volledig uitbuiten. Vorige week werden drie records gebroken. De rente op een dertigjarige staatslening daalde naar 2,560 procent, die op een tienjarige naar 2,153 procent en op een van 3 maanden naar 0,11 procent. Maandag waren die percentages respectievelijk 2,63, 2,19 en 0,12. 'De dalingen zijn spectaculair', zegt een woordvoerder van het Agentschap voor Financiën. 'Op 28 september was dat op een drie maanden lopende lening nog 0,27 procent en in juli zelfs nog 0,8 procent.'

Het scheelt de staat enorme bedragen. Van de totale staatsschuld van 390 miljard wordt 50 miljard euro kortlopend (3, 6, 9 en 12 maanden) op de geldmarkt gefinancierd. Als daar 0,8 procent rente over moet worden vergoed, kost dat de schatkist jaarlijks 400 miljoen. Bij een rentepercentage van 0,12 procent is dat 60 miljoen euro. In 2001 moest de staat nog 4,3 procent op jaarbasis vergoeden op schatkistpapier van drie maanden.

Omdat de leningen kort lopen, kan het voordeel heel tijdelijk zijn. De lage rente schrok beleggers maandag niet af. In totaal werd 1,1 miljard euro uit de markt gehaald, maar de staat had vier keer zoveel kunnen ophalen. Dat de rente in Nederland daalt, is vooral opvallend omdat de geldmarkttarieven van de ECB zelf nauwelijks zijn gedaald.

De probleemlanden in de euro moeten knarsetandend kijken naar de bizar lage rentes die landen als Nederland en Duitsland zich kunnen permitteren voor de herfinanciering van de staatsschuld. Italië haalde bijvoorbeeld vorige week 4 miljard euro op met het plaatsen van driemaands-schatkistpapier, maar moest daarover wel 1,9 procent rente betalen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden