'Zwaar weer' in Rotterdamse haven

De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is met 2,2 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het aantal overgeslagen containers daalde van 6,3 miljoen naar 6,1 miljoen....

Directeur W. Scholten van het gemeentelijk havenbedrijf GHR toonde zich vrijdag nog redelijk tevreden over de cijfers. Hij wees erop dat 2000 een recordjaar was. In het conjuncturele geweld van de afgelopen maanden toonden de meeste sectoren zich tamelijk stabiel. De containeroverslag herstelde zich het laatste halfjaar nog goeddeels, na een scherpe daling in de eerste zes maanden.

'De conjunctuurdip is sneller gekomen dan verwacht ', zegt Scholten. 'Maar het jaar 2002 wordt pas echt lastig.'

Kolen en petrochemie deden het dit jaar goed en zullen ook volgend jaar 'niet in elkaar storten', verwacht Scholten. Optimistisch is hij verder over de roll on-roll off-sector, de ferrybedrijven als Stena Line en P & O NSF. Die lieten dit jaar een daling van 9 procent zien. Maar dat was voornamelijk toe te schrijven aan de MKZ-crisis. Alle betrokken bedrijven hebben hoge investeringen gedaan en dat zal zich vertalen in een structurele groei, denkt het GHR.

Maar andere sectoren krijgen het moeilijk, voorspelt Scholten. De malaise in de auto-industrie zet zich door en dat zal te merken zijn in de overslag van ertsen en schroot. Ook in de containeroverslag is het einde nog niet in zicht: conjuncturele problemen, overcapaciteit en een neerwaartse prijsspiraal zijn enkele van de vooruitzichten.

De hoogste prioriteit geeft het havenbedrijf aan het terugveroveren van zogenoemde 'feederlading', kleinere containers die met binnenvaartschepen worden vervoerd. Daarvan is vooral vorig jaar veel weggelekt naar Noord-Duitse havens. Maar om die ontwikkeling te bestrijden, moet Rotterdam tegemoet komen aan de grootste grief van de reders: de controles kosten hier te veel tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.