Opinie

'Wilders vertrekt waarschijnlijk - net als Ayaan - naar Amerika'

Het anti-islam boek van Wilders dat binnenkort officieel uitkomt, dient volgens jurist Sander Terphuis gezien te worden als een sollicitatiebrief voor een topfunctie in de VS. 'Het is wel heel erg pijnlijk voor Henk, Ingrid, de AOW'ers en in feite voor het hele land dat Wilders ons gebruikt als springplank voor zijn eigen succes en positie.'

Geert Wilders geeft toelichting op de afgebroken tussenformatie. Beeld anp

De drie musketiers Rutte, Verhagen en Wilders begonnen samen in oktober 2010 met hun avontuur met als doel orde op zaken te stellen. Zij spraken met elkaar af om tenminste 18 miljard te bezuinigen. En de gevolgen van die bezuinigingen zouden wij allemaal gaan merken, zo hebben de heren ons duidelijk gemaakt, dus ook de chronisch zieken, arbeidsgehandicapten, leerlingen met verstandelijke beperking en niet te vergeten de AOW'ers. Wilders stemde in met dat avontuur. Bovendien onderhandelde hij zeven weken lang mee voor nog meer bezuinigingen.

Privileges
De vraag waar het nu om draait is: waarom trok Wilders de stekker eruit? Hij zat immers in het centrum van de macht. Hij kon zo invloed uitoefenen op het regeringsbeleid. Bovendien waren Rutte en Verhagen bereid hem tegemoet te komen bij de onderhandelingen in het Catshuis. Er was zelfs één miljard extra beschikbaar gesteld om het de PVV-leider gemakkelijker te maken. Daarnaast kreeg hij zijn zin om verder te bezuinigen op de ontwikkelingshulp.

Maar ook op andere terreinen hebben de VVD en het CDA hun best gedaan de eisen van de PVV-leider in te willigen, zoals bij de uitvoering van de persoonlijke agenda van Wilders tegen de islam en vreemdelingen. Premier Rutte ging zelfs zover dat hij ondanks alle protesten in binnen en buitenland bleef weigeren afstand te nemen van het Polenmeldpunt om zo Wilders te paaien. En de PVV-leider had de mogelijkheid om iets te betekenen voor de AOW'ers in zijn positie als gedoogpartner. Maar hij liet het allemaal uit zijn handen vallen.

Waarom
Ondanks al die privileges trok Wilders toch de stekker eruit; alsof zijn kiezers hiervan beter worden. De vraag is waarom hij dat deed.

De VVD-prominent Jozias van Aartsen was te gast bij het tv-programma Eva Jinek op zondag. Hij vertelde daar dat hij Wilders goed kent. Zij hebben jarenlang samengewerkt binnen de VVD. Wilders beweert op te komen voor de gewone hardwerkende Nederlanders en voor de AOW'ers, maar zijn roots liggen in de VVD; een wolf in schaapskleren. Van Aartsen beschreef Wilders als iemand die loyaal is aan anderen, zolang zijn eigen positie niet in het geding is. Deze uitspraak van iemand die de PVV-leider goed kent, is een begin van het antwoord op die waarom-vraag.

Politieke succes
Wilders is al enkele jaren 'marktleider' in Nederland en binnen Europa op het gebied van islamofobie. Daaraan heeft hij in zekere zin zijn politieke succes te danken. Maar inmiddels heeft de islam bij de kiezers aan populariteit verloren vanwege de economische crisis. Om die reden heeft Wilders nu een andere markt ontdekt qua kiezerspotentieel namelijk de AOW'ers en Europa. Wat zijn Europese agenda betreft, is hij in feite kansloos, want ruim 60 jaar wordt gebouwd aan de Europese eenwording en dat proces gaat nog even door. Dat weet hij. En wat het marktaandeel van AOW'ers betreft, weet hij dat er andere partijen zijn, zoals de SP, die op dat terrein veel beter scoren bij de kiezers dan zijn PVV.

Bovendien heeft Wilders de touwtjes binnen de PVV niet meer helemaal in handen. Steeds vaker verlaten PVV-ers zijn partij. Zowel binnen gemeenten als binnen de provincies en ook in de Tweede Kamer keren mensen Wilders de rug toe. De provincie Limburg was de enige provincie waar de PVV in het college zat. Ook daaraan kwam vorige week een einde. Wilders ziet dat zijn PVV langzamerhand uit elkaar valt en dat zijn positie in gevaar komt. Vraag is of over een paar jaar de PVV nog bestaat.

Overstap
Het zal niet lang duren, is mijn veronderstelling, dat Geert Wilders de overstap maakt naar Amerika; denk aan de weg die ook Ayaan Hirsi Ali heeft gevolgd. Er zijn duidelijke overeenkomsten tussen Ayaan en Geert. Ze verlieten allebei de VVD, zij maakten allebei een film over moslims. En ze schreven allebei een boek over de islam. Bovendien hebben zij allebei hun populariteit en succes te danken aan de islam en moslims. Het zal hen sieren als zij dit een keer erkennen. Ayaan werkt nu bij het Enterprise Institute in Amerika met een topsalaris.

Het anti-islam boek van Wilders dat binnenkort uitkomt, dient naar mijn mening dan ook gezien te worden als zijn sollicitatiebrief voor een topfunctie in de VS. Hij refereert overigens in zijn boek ook aan Ayaan. Het is wel heel erg pijnlijk voor Henk, Ingrid, de AOW'ers en in feite voor het hele land dat Wilders ons gebruikt als springplank voor zijn eigen succes en positie. Hij is Nederland loyaal zolang zijn positie niet in het geding is.

Samen verder
De laatste keer dat Ayaan naar Nederland kwam, was toen zij haar nieuwe boek wilde presenteren voor verkoop. Met een goed gevulde portemonnee ging zij weer terug naar de VS. En Wilders is nu aan de beurt.

Je vraagt je af wat de waarde is van dit soort mensen voor ons land. Veel tijd, geld en energie ging in de afgelopen anderhalf jaar verloren vanwege de onzinnige acties van Wilders. Denk aan al die ophef over de hoofddoek van de koningin tijdens haar staatsbezoek aan Oman. En dat beledigende taalgebruik in de richting van de Turkse president. En die onzinnige actie rondom het Polenmeldpunt dat ons land veel schade heeft berokkend. Zaten wij nou echt te wachten op dit soort onzinnige acties van Wilders, of deed hij dat allemaal voor eigen gewin?

Vroeg of laat zit Geert net als Ayaan in de VS te profiteren van zijn populariteit en succes. Ook dan moeten wij samen verder om problemen in ons aan te pakken; of het nou gaat om de werkloosheid, de gezondheidszorg, de woningmarkt of de pensioenen. En wat het mogelijke vertrek van Wilders naar Amerika betreft, kunnen we zeggen: baat het niet, dan schaadt het ook niet!

Sander Terphuis is staatsrechtjurist.
Twitter: https://twitter.com/#!/terphuis
www.sanderterphuis.nl

 
Wilders is Nederland loyaal zolang zijn positie niet in het geding is
 
Vroeg of laat zit Geert net als Ayaan in de VS te profiteren van zijn populariteit en succes.
et VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali wordt in 2005 in de Tweede Kamer begroet door CDA-collega Siem Buijs. Op de voorgrond (L) toenmalig onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.