'Wij zijn gek'

Door: Mark Misérus

Vorige maand won Nederland bij de Wereldruiterspelen voor het eerst een medaille op het onderdeel eventing.

In Normandië sleepten Tim Lips, Elaine Pen en Merel Blom brons in de wacht. Andrew Heffernan deed aan het laatste onderdeel niet meer mee, maar ook het vierde teamlid ging het podium op voor de prijsuitreiking. Natuurlijk hoorde ook hij erbij, want Heffernan heeft net als de anderen zijn bijdrage geleverd aan de sport waarover je lange tijd bijna nooit iets hoorde.

Dat was al niet zo toen eventing nog military heette - de naamsverandering kwam er om de sport na vele, soms tragische ongevallen van een nieuwe glans te voorzien. Nu gloort er dus voor Nederland zowaar een olympische medaille aan de horizon, want een team dat brons bij de WK kan winnen, moet dat ook over twee jaar kunnen bij de Spelen van Rio.

Binnen de hippische wereld gelden ze als een apart slag, die eventingruiters. Het zijn misschien wel de hardst werkende paardensportmensen van allemaal. Dat moet ook wel: eventing bestaat uit drie onderdelen, die een paard allemaal even goed moet beheersen. De winnende combinatie - die van man/vrouw en paard - is het beste in dressuur, crosscountry én springen.

'Een beetje gek zijn we wel', vertelde Alice Naber-Lozeman daarom in Boekelo, waar ze gisteren opnieuw Nederlands kampioen werd. Want voor elk uur dat ze een van haar eventingpaarden traint, zou ze drie dressuur- of springpaarden kunnen onderrichten. Zoveel tijd gaat er dus zitten in het niet al te vaak belichte vak van eventingruiter.

Een vak ja. Want het vergt nogal wat moed, slimheid en doorzettingsvermogen, om een wedstrijd als de Military van Boekelo zonder kleerscheuren door te komen. Zo moesten ruiters en paarden onder meer door een schuur springen, over een haag van coniferen zeilen en met natte voeten (en hoeven) een waterbak zien te trotseren. Het ging niet elke deelnemer even goed af: zoek het filmpje van Pippa Funnell maar op.

Fotograaf Klaas Jan van der Weij hield het gelukkig droog - en zijn camera ook.

Klaas Jan van der Weij
Austin O'Connor uit Ierland met Kilpatrick Knight tijdens de crosscountry. Klaas Jan van der Weij
Tim Lips uit Nederland met Bayro bij hindernis 10 tijdens de crosscountry. Klaas Jan van der Weij
Tim Lips uit Nederland met Bayro op het 2e gedeelte van hindernis 10 tijdens de crosscountry. Klaas Jan van der Weij
De paarden worden na afloop van de crosscountry direct meegenomen door de verzorgsters en verzorgers. Klaas Jan van der Weij
Na de crosscountry worden de paarden direct verzorgd. Klaas Jan van der Weij
Klaas Jan van der Weij
Oliver Townend uit Engeland is bij hindernis 10 van zijn paard Shearwater Touchingwood gevallen die er ook onmiddellijk, nadat hij over de omheining voor het publiek is gesprongen, vandoor gaat op het military terrein. Klaas Jan van der Weij
Alice Dunsdon uit Engeland met Fernhill Present tijdens de crosscountry. Klaas Jan van der Weij

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.