'Wereldbank heeft geen oog voor mensenrechten'

De Wereldbank sluit zijn ogen voor de mensenrechten van de mensen in arme landen die hij probeert te helpen. De bank mist ook adequate controlemiddelen om hen te beschermen tegen schendingen van mensenrechten. Dat is de conclusie van een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), dat maandag in Washington werd gepresenteerd.

Beeld anp

'De Wereldbank betaalt elk jaar tientallen miljoenen dollars om overal in de wereld de ontwikkeling te steunen', aldus Jessica Evans van HRW. 'Maar de bank moet ermee ophouden zijn eigen inspanningen te ondermijnen, door ervoor te zorgen dat hij niet langer bijdraagt aan mensenrechtenschendingen'.

Extreme armoede
Kwesties waarvoor de Wereldbank zich inzet, zoals het aanpakken van extreme armoede en het bevorderen van gedeelde welvaart, zijn onlosmakelijk verbonden met het recht van een ieder op een adequate levenstandaard, inclusief voldoende voedsel en huisvesting, aldus HRW.

De organisatie roept de Wereldbank op om de kwestie van mensenrechten centraal te stellen in zijn ontwikkelingsprogramma's. Dit komt nu niet of nauwelijks uit de verf, aldus de HRW. De organisatie noemt met name Vietnam en Ethiopië, waar de Wereldbank met veel geld programma's heeft opgezet, maar hierbij volgens HRW geen oog had voor de mensenrechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.