'Welk geluk doet vrouwen hun haar afknippen?'

Nieuwe vragen! Wat is de relatie tussen haardracht en de vrouwelijke emoties? En: waarom is het zo dat vrouwen vaker met eten en drinken knoeien?...

Welkom terug! In de laatste aflevering van deze rubriek voor de zomerstop hebben we grote opruiming gehouden. Alle lopende m/v-onderwerpen van de afgelopen maanden zijn van tafel, of voorlopig maar weer even onder de mat geveegd. Er is de komen de weken dus volop ruimte voor nieuwe kwesties. Goed gevoel geeft dat. Het is net als in je eigen relatie natuurlijk: er moet steeds wel wat nieuws te mekkeren blijven. Het houdt je alert en betrokken, en je verkering of je huwelijk zelf blijft er een heerlijke Franse praatfilm bij.

Nu dan. Nieuwe vragen van lezers over dat deel van het hetero bestaan dat zich niet of moeilijk laat raden. Frank Ves ter ('middelbaar', Amersfoort) is het opgevallen dat als vrouwen zwanger zijn, ze vaak een stuk van hun haar afknippen. Frank informeert of andere lezers het verschijnsel herkennen en er een verklaring voor weten. Ons inziens kan de discussie terzake nog wel wat breder worden getrokken. Vrou wen doen toch heel vaak iets rigoureus met hun kapsel bij persoonlijke gebeurtenissen met een hoog emo-gehalte? En valt daar een bepaald patroon in te ontdekken?

Welk groot geluk of verdriet moet je als vrouw overkomen om ineens de schaar in je lange haar te willen zetten? En is plots klaps je haar laten verven een overtref fende trap van kappersgewijs

uiting geven aan je emoties? En zegt een blonde, rode of paarse spoeling vervolgens iets over de gradaties van emoties? En als je kort en bijvoorbeeld paars haar hebt en er overkomt je opnieuw iets fijns of ergs? Wat doe je als vrouw dan? We zijn erg benieuwd naar ervaringen hieromtrent.

Machteld (30, Rotterdam) heeft ook een vraag over het mysterie van het vrouwelijke gevoelsleven. Zij waagt voorzichtig te veronderstellen dat vrouwen emotioneel instabieler zijn dan mannen. Anders dan menige man kan een vrouw in haar stemmingen namelijk heel makkelijk en heel snel omslaan van vrolijk naar superchagrijnig of intens verdrietig. Machteld kan bijvoorbeeld niet

kijken naar een onthutsende

documentaire over jonge oorlogs slachtoffers in Irak, zonder daar onmiddellijk door te worden

beïnvloed. Dit in tegenstelling tot haar vriend die, hoe aangedaan ook hij is bij het zien van die beelden, zijn goede humeur niet gauw zal verliezen. 'Heeft dit te maken met een m/v-verschil in emotionele zelfbeheersing, of is het iets anders?', wil Machteld weten.

Intussen kunnen vrouwen die pas op een voor hún geschikt moment naar zo'n documentaire willen kijken, daarvoor wél een videorecorder bedienen. Daar hebben mannen dan weer meer moeite mee. Annemarie van den Bos (40, Amsterdam) maakte onlangs mee dat een man in haar zwemgroepje een avondje moest afzeggen omdat hij een programma niet wilde missen en niet wist hoe hij de videorecorder daarvoor kon inzetten. Uit navraag in haar omgeving blijkt volgens Annemarie dat dit geen op zichzelf staand verschijnsel is. Mannen kunnen de apparaten die ze zelf hebben ontworpen niet bedienen, schrijft Anne ma rie, en er in elk geval het geduld niet voor opbrengen om het zich aan te leren. Herkenbaar?

En doordat mannen films niet kunnen opnemen, oefenen ze doorlopend in het navertellen ervan', schrijft Petra Deij (37, Utrecht), die er gek van wordt. 'Als je een bepaalde film zelf niet gezien hebt, voelen mannen zich verplicht die in zijn geheel na te vertellen. Inclusief special effects, filmmuziek, et cetera.' Petra begrijpt niet waarom mannen niet inzien dat zo'n verhaal per definitie altijd het verkeerde special effect heeft: 'Of de film boeit me bij voorbaat niet, of hij boeit me wel, maar dan wil ik het verhaal niet op voorhand weten.'

Tot slot een rare eigenschap van vrouwen.

Volgens Jan Koster (48, Maastricht) kunnen alle vrouwen die hij kent niet eten of drinken zonder knoeien.

'Waar mannen hun hoofd boven hun bord houden, gaan vrouwen met hun goed gevulde lepel naar het hoofd met alle gevolgen van dien. Het jurkje of T-shirt is binnen vijf minuten vies. Een vriendin beweert dat dit het gevolg is van het hebben van borsten, waardoor het fysiek lastiger is om met je hoofd boven je bord te komen.

'Ik ben niet overtuigd. Ook niet zwaar geschapen vrouwen hebben er last van. Wie kan mij een verklaring geven?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.