'We horen continu schoten, 360 graden om ons heen'

Floortje Dessing en Jurriaan Lahr (Rode Kruis) zitten vast in Jemen

De Nederlandse delegatie van het Rode Kruis in Jemen zit als ratten in de val. 'Ik ben nog een beetje wiebelig.'

Presentatrice Floortje Dessing. Foto anp

Amper was een driekoppige delegatie van het Nederlandse Rode Kruis woensdag in Sanaa aangekomen, of de hel brak los. Troepen van oud-president Ali Abdullah Saleh raakten slaags met de tot dan door hen gesteunde Houthi-rebellen. Sinds donderdagavond is het vechten in de Jemenitische hoofdstad niet meer gestopt.

De Nederlanders, onder wie Floortje Dessing, ambassadeur van de hulporganisatie, bivakkeren in het gebouw van het Internationale Rode Kruis (ICRC), dat is voorzien van een schuilkelder.

'We zitten in het oog van de storm', zegt Dessing zondagavond telefonisch vanuit het toevluchtsoord. 'Midden in een gebied waar ongelooflijk zwaar wordt gevochten. Het begon donderdag zo'n beetje naast mijn raam. En net hadden we een zware inslag naast onze compound. Ik ben nog een beetje wiebelig.'

'We horen vrijwel continu schoten, 360 graden om ons heen', voegt hoofd internationale hulpverlening Jurriaan Lahr eraan toe. Het drietal probeert dus om veiligheidsredenen zo snel mogelijk het land te verlaten. Lahr hoopt dat dit een dezer dagen lukt. Televisiemaker Dessing zal dan in ieder geval opnamen bij zich hebben die ze ter plekke toch nog - op de eerste dag - heeft kunnen maken voor het programma Floortje Naar het Einde van de Wereld.

Een toepasselijke titel, want de toestand in Jemen is dramatisch. Het Rode Kruis heeft het over een 'vergeten ramp' in een land met maar weinig buitenlandse ooggetuigen. Lahr heeft nu van nabij kunnen vaststellen dat de gevechten in Sanaa tientallen levens hebben geëist; honderden mensen zijn gewond. Ook in andere steden wordt gevochten.

Saoedische blokkade

Het ICRC probeert bij de strijdende partijen gedaan te krijgen dat de gewonden verzorgd worden en de doden geborgen. Naleving van het oorlogsrecht bevorderen is een van de kerntaken van de organisatie. Verder kwam de Nederlandse delegatie de behoeften van de bevolking peilen en ziet ze toe op de besteding van de hulpzendingen. Onlangs opende het Rode Kruis gironummer 7244 speciaal voor de crisis in Jemen.

Naast alle oorlogsgeweld heeft de bevolking te lijden onder een blokkade die vier weken geleden werd ingesteld door de door Saoedi-Arabië geleide internationale coalitie, die de regering steunt in haar strijd met de Houthi's.

De blokkade is enigszins verzacht. Hulpgoederen en hulpverleners mogen sinds een week naar binnen. Zo is een scheepslading met 50 duizend flacons insuline van het Rode Kruis in de haven van Aden gelost en ter beschikking gesteld aan klinieken.

Hoofd internationale hulpverlening Jurriaan Lahr.

Aan alles is gebrek

De commerciële import ligt nog altijd stil. Voor 90 procent van hun voedsel en andere levensbehoeften zijn de Jemenieten daarvan afhankelijk. Lahr: 'Door de schaarste zijn de prijzen enorm gestegen, alles is duur. En doordat er geen werk is, hebben de mensen geen geld.'

Bijna 10 miljoen mensen hebben acute hulp nodig, ruim eenderde van de bevolking. Aan alles is gebrek. Het Rode Kruis zorgt voor schoon drinkwater, medische zorg en voedsel. In april brak een ongekende cholera-epidemie uit. (+) Bijna een miljoen mensen zijn besmet. Intussen is ook difterie uitgebroken, zegt Lahr. Het Rode Kruis heeft daarom met spoed materiaal aangeschaft tegen nierfalen.

Dessing benadrukt dat zij in de eerste plaats in Jemen is als ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis en om aandacht te vragen voor de 'schrijnende' humanitaire toestand die zij nu met eigen ogen heeft aanschouwd. Het televisiewerk, zegt ze, komt op de tweede plaats. Maar ook dat staat in het teken van het conflict. Ze volgt voor haar programma een Mexicaanse hulpverleenster in Sanaa. 'Ongelooflijk moedig dat iemand ervoor kiest hier te gaan werken.'


Lees ook: Honderd uur in Jemen

Terwijl de rest van Jemen wordt geteisterd door een uitzichtloze burgeroorlog, hongersnood en cholera, bloeit de provinciestad Marib. Verslag van een bizarre reportagereis. (+)

Meer over