'Walkie-Talkie' is lelijkste Britse gebouw

De Walkie-Talkie, een wolkenkrabber aan de rand van het Londense zakenhart, heeft sinds de oplevering in 2014 voor de nodige ellende gezorgd. Door de topzware vorm fungeerde het als een vergrootgras waardoor ruitenwissers begonnen te smelten en deurmatjes begonnen te schroeien. Bij herfststormen veranderde het omliggende straten in windtunnels. Maar nu heeft de mens keihard teruggeslagen: het gebouw van de Uruguayaanse architect Rafael Vinoly heeft de Carbuncle Cup ontvangen, de jaarlijkse prijs voor het lelijkste nieuwe gebouw in Groot-Brittannië.

De Walkie Talkie in het Londense zakenhart. Beeld ap

Deze negen jaar oude prijs is een parodie op de bloedserieuze Stirling architectuurprijs die binnenkort weer wordt uitgereikt. De term Carbuncle - 'karbonkel' of 'gezwel' - is afkomstig van prins Charles.

Deze befaamde criticus van moderne architectuur omschreef de uitbouw van de National Gallery 31 jaar geleden als 'een monstrueus gezwel op het gezicht van een geliefde en elegante vriend'. Tot de voorgaande winnaars behoren een winkelcentrum in Plymouth, een hotel in Jersey, een wolkenkrabber in Zuid-Londen en het nieuwe hoofdkantoor van de BBC in Salford.

20 Fenchurch Street, zoals The Walkie-Talkie officieel heet, misstaat bepaald niet in dit rijtje. Alleen de voormalige planoloog van de Vierkante Mijl Peter Rees noemt het een succes. Vanaf de bovenste etage, die voor iedereen toegankelijk is, kun je 'kijken naar de machinekamer van de City', zo oreerde hij enkele jaren geleden. Het was, aldus Rees, zelfs het boegbeeld van het zakencentrum. Op de bovenste verdiepingen van het 160 meter hoge gebouw - het had 200 meter moeten worden maar dat zou een visuele aanslag vormen op St Paul's - zitten restaurants en een ware hemeltuin.

Beeld reuters

Ei bakken op de motorkap

Wat Rees er ook van mag vinden, het is zo'n gebouw waar je beter in kunt zitten dan naast kunt staan.

Zeker wanneer het een graad of 28 is, want door de reflectie kan de temperatuur op straat zo hoog oplopen dat je een ei kunt bakken op de motorkap van een Porsche. In de zomer van 2014 moest het net geopende gebouw dan ook worden voorzien van een zonnescherm.

Het gebouw is in The Guardian vergeleken met een breedgeschouderde bankier die lak heeft aan zijn omgeving. 'En het gebouw wordt dikker naarmate het hoger wordt, zodat de grotere verdiepingen liggen op de meest lucratieve niveaus, een letterlijke uitbeelding van hebzucht,' schreef criticus Oliver Wainwright.

Juryvoorzitter Thomas Lane, hoofdredacteur van Building Design, vatte het oordeel als volgt samen: 'Het is een uitdaging om iets positiefs te zeggen over dit bouwwerk.' Indertijd hebben zowel Unesco als English Heritage bezwaar gemaakt tegen de bouw. De postmoderne architect Vinoly, die voor de Landbouwuniversiteit Wageningen het Atlas-gebouw heeft ontworpen, heeft niet gereageerd op de dubieuze eer. Met zijn Walkie-Talkie heeft hij onder meer het smakeloze Parliament House, een appartementencomplex aan de zuidoever van de Theems, achter zich gelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.