'Waarom geen progressief zorgstelsel invoeren?'

Moeten mensen met een ongezonde leefstijl, die aantoonbaar vaker een beroep op de zorg doen, niet extra premie betalen? Ja, zegt publicist René van der Kroon.

Beeld anp

Bijna 55 procent van de Nederlanders vindt dat rokers en mensen die veel alcohol drinken meer zorgpremie zouden moeten betalen, aldus een peiling van het CBS. Het bericht deed me denken aan een verhaal van mijn fysiotherapeut, die ik onlangs bezocht voor een sportblessure.

Een paar weken terug was een moeder met haar dochter langsgekomen, omdat dochterlief steeds vaker last van haar knieën had. Het meisje was 10 jaar oud, ongeveer 1.50 meter lang, en woog 70 kilo. Op de opmerking van de fysiotherapeut dat het meisje wel iets te zwaar was voor haar leeftijd, ontstak de moeder in woede. Ze kwam overduidelijk niet voor een diagnose, maar voor een oplossing van het probleem. Omdat mijn fysio weliswaar net als de moeder 1.70 meter was maar niet net als de moeder 120 kilo woog, besloot hij de discussie maar te stoppen en zich te richten op een passende behandeling. Het meisje kreeg een schema mee met oefeningen en moest regelmatig naar de sportschool om in beweging te komen.

Toen het meisje de week daarop zonder moeder de fysio bezocht en hij durfde te vragen of ze wel gezond at, vertelde ze dat ze dagelijks een mars en een zakje chips mee naar school kreeg. Tot haar eigen verdriet, want ze zou liever net als haar klasgenootjes gewoon brood meekrijgen. Met trots in haar ogen vertelde ze dat ze haar mars een keer had weten te ruilen tegen een bruine boterham met kaas.

Taboe
In Nederland hebben we een progressief belastingstelsel. Wie meer geld binnenkrijgt, draagt meer geld af. De sterkste schouders, de zwaarste lasten. Binnenkort wordt ook de kilometerheffing geïntroduceerd. Wie meer autorijdt, betaalt dan meer dan iemand die minder rijdt. Daar kun je van vinden wat je wilt, eerlijk is het wel: de vervuiler betaalt. Waarom blijft flexibiliteit in het bekostigen van zorgverlening dan zo'n taboe?

Waarom betaal ik - een gezonde jongeman die de verleiding van sigaretten heeft weten te weerstaan en mijn drang naar bier en patat compenseer met een wekelijkse gang naar de sportschool - 1300 euro per jaar aan zorgpremie, en mijn buurman - die zijn eigen gereedschap al jaren niet meer kan zien, zijn ene shaggie in zijn mondhoek heeft terwijl hij de volgende draait en alleen zondagavond om 19.00 uur aandacht voor sport heeft - hetzelfde bedrag?

Zouden mensen met een ongezonde leefstijl, die aantoonbaar vaker een beroep op de zorg (zullen) doen, niet extra moeten betalen? De enige flexibiliteit die momenteel in de kosten voor de zorg aanwezig is, is gebaseerd op inkomen - niet op (waarschijnlijk) gebruik.

Met andere woorden: ben ik een egoïst als ik me afvraag waarom ik met mijn zorgpremie niet alleen mijn bezoek aan de fysiotherapeut betaal, maar ook meebetaal aan het bezoek van zielige tienjarige meisjes met overgewicht?

René van der Kroon is publicist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.