'Vuurwerkramp Enschede kwam door gebrekkige regelgeving'

De vuurwerkramp in Enschede, waarbij in mei 2000 23 doden vielen en vrijwel de complete woonwijk Roombeek werd verwoest, is het gevolg van slechte wetgeving rond de vuurwerkhandel.

Hulpdiensten aan het werk, kort na de vuurwerkramp.

Dat schrijft weekblad De Groene Amsterdammer op basis van eigen onderzoek en verklaringen van een voormalig Rijksambtenaar, die destijds als specialist betrokken was bij de regelgeving voor speciaal vuurwerk. Als klokkenluider wil hij nu anoniem blijven. De klokkenluider is niet gehoord door de commissie-Oosting, die de ramp onderzocht. In 2004 is hij uit 'gewetensnood' met zijn werk gestopt.

Vrij spel
Volgens hem heeft de overheid 'willens en wetens' een gat in de wet gecreëerd, waardoor handelaren in vuurwerk vrij spel hadden. Hoewel de regels inmiddels verscherpt zijn, zou het gevaar voor nieuwe rampen met andere gevaarlijke stoffen op dit moment nog 'onverminderd groot' zijn.

Volgens het weekblad is de gebrekkige wetgeving het gevolg van een ambtelijk steekspel tussen Verkeer en Waterstaat en VROM, dat eind jaren tachtig begon. Het milieudepartement moest het dossier professioneel vuurwerk overnemen, maar weigerde dat. Uit een toelichting op wetgeving die vijf maanden voor de ramp in de Staatscourant werd gepubliceerd, concludeert de Groene Amsterdammer dat de risico's bij beide departementen bekend waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.