'Vrouwen moeten hun baarmoeder niet openstellen'

Vrouwen zouden niet langer hun baarmoeder moeten openstellen voor het publiek. Deze stelling poneerde Germaine Greer woensdagavond in Groningen in de door haar gehouden Aletta Jacobs-lezing....

Van onze verslaggeefster

Mirjam Schöttelndreier

GRONINGEN

Greer trok fel van leer tegen de in het Westen hand over hand toegenomen gewoonte om bij zwangere vrouwen een echo te laten maken van de foetus. 'Ik hoop hiermee de discussie in het land los te maken', aldus de in Australië geboren feministe. Ze verwierf in 1970 wereldfaam met de publikatie van het destijds seksueel gedurfde De vrouw als Eunuch.

Greer haalde een scala aan studies en rapporten aan die laten zien dat de echografie nauwelijks nuttige, en soms zelfs ronduit desastreuze gegevens oplevert. 'De echo werd aanvankelijk gebruikt om ernstige afwijkingen te constateren, maar is nu routine geworden, waarbij de informatie soms zo gebrekkig is dat gezonde foetussen worden weggehaald.'

Volgens een Amerikaans onderzoek hebben vrouwen er veel geld, meer dan de procedure kost, voor over om via een echo te weten te komen of hun kind normaal is, of zij zelf normaal is en of het geen tweeling wordt. Ze hoeven de foetus niet te zien, er geen foto van te hebben en ze willen ook de sekse niet weten.

'Opvallend is dat de vrouwen niet willen weten om een beslissing te nemen, ze willen de verzekering hebben dat alles goed is', aldus Greer. 'Kortom, het heeft een magische, rituele betekenis. In andere culturen gaan zwangere vrouwen bijvoorbeeld het water niet over, in de Westerse cultuur laten ze een echo maken.' Ze hekelde het feit dat mannen met de echo probeerden het mysterie van de vrouwelijke natuur onder controle te krijgen, maar dat vrouwen nu de echo als een recht zijn gaan opeisen. Greer prees de Nederlandse gewoonte om kinderen thuis geboren te laten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.