Column

'Voor 4,4 ton komt Bill Clinton andere mensen vertellen wat solidair is'

Verzekeraar Achmea telde voor een toespraak van Bill Clinton 4,4 ton neer. Volgens Achmea zijn de thema's die Clinton in zijn speech heeft uitgedragen groter dan het bedrag dat hij heeft gekregen. 'Onzin', schrijft Bart Smout.

Bill Clinton Beeld afp

Een slordige 4,4 ton. Zoveel betaalde verzekeraar Achmea in 2011 voor een speech van ex-president Bill Clinton. Clinton was destijds uitgenodigd om het tweehonderdjarig bestaan van de verzekeraar mee te vieren in het Friese Achlum. Hij hield een speech over de toekomst van Nederland.

Het bedrag kwam aan het licht door journalisten van de Washington Post. Zij brachten in kaart hoeveel geld Clinton opstreek met zijn toespraken tussen 2001 en 2013. Uit de data blijkt dat Achmea Clinton goedgezind is geweest. Slechts twee bedrijven legden ooit een groter bedrag neer om de voormalig president van Amerika te strikken.

Gebrabbel
Via de NOS liet Achmea weten dat ze nog altijd geen problemen hebben met Clintons bijdrage. 'Het bedrag is voor ons minder relevant dan wat hij mogelijk heeft gemaakt,' verklaarde de verzekeraar.

Wat Clinton mogelijk heeft gemaakt, is een toespraak. Een heel bijzondere toespraak, zou je denken, gezien de gage. Eentje die historische speeches zoals van Martin Luther King ('I have a dream') en John F. Kennedy ('Ich bin ein Berliner') laat lijken op het gebrabbel van een acht maanden oude baby.

Niets is minder waar. Bekijk de hoogtepunten van Clintons speech terug, en je moet concluderen dat hij vooral uitblinkt in het torenhoog opstapelen van vage algemeenheden.

'In ontwikkelde landen moeten we ons hoeden voor zelfgenoegzaamheid. En voor teveel met elkaar ruziën en te weinig doen.'

'Verandering vergt vertrouwen.'

'Onze verschillen zijn belangrijk, maar wat wij als mensen gemeen hebben, is nog veel belangrijker.'

'Samenwerking is altijd beter dan conflict.'

Zak vol geld
Dat is dus de bijdrage van Clinton geweest. Een zak vol clichés voor een zak vol geld. Wat het extra wrang maakt, is dat de speech van Clinton over solidariteit ging. Voor 4,4 ton andere mensen vertellen wat solidair is. Een betere omschrijving van asociaal gedrag is er niet.

Volgens Achmea zijn de thema's die Clinton in zijn speech heeft uitgedragen groter dan het bedrag dat hij heeft gekregen. Onzin. Met Clinton heeft Achmea destijds prestige gekocht. De verzekeraar wilde grandeur en kocht dat in de vorm van een voormalig president van de Verenigde Staten. Geld mocht daarbij overduidelijk geen rol spelen. Dat is pijnlijk in een periode waarin bij Achmea van alle kanten wordt bezuinigd. Eind vorig jaar nog maakte de verzekeraar bekend 4.000 arbeidsplaatsen te schrappen. Eerder schrapte Achmea bij een reorganisatie al 2.500 banen.

De speech van Clinton in Achlum toont ons een absurde wereld. Een wereld waarin mensen bestaan die het normaal vinden om 4,4 ton te vragen voor driekwartier ouwehoeren, en waarin je mensen hebt die het normaal vinden om dat geld daadwerkelijk te betalen. Roep je die tweede groep mensen ter verantwoording, dan stellen zij dat er geen probleem is omdat ze nog steeds achter hun beslissing staan.

De vraag is of de premiebetaler daar ook zo over denkt.

Bart Smout is schrijver en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @BartSmout

Bill Clinton. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.